Dim je že dosegel Havano, kjer prebivalce opozarjajo pred nevarnostjo kislega dežja. Foto: Reuters
Dim je že dosegel Havano, kjer prebivalce opozarjajo pred nevarnostjo kislega dežja. Foto: Reuters

Med petkovim neurjem je strela udarila v enega od osmih rezervoarjev, ki se je vnel, v soboto pa je po navedbah kubanskih uradnikov ogenj dosegel še drug rezervoar, medtem ko so se zaradi vetra ognjeni zublji nevarno približali tretjemu rezervoarju.

Nad pristaniščem Matanzas se vije gost črn dim, ki v dolžino meri že več kot 150 kilometrov, območje pa preletavajo vojaški helikopterji, ki gasijo požar. Gasilci z vodo zalivajo tudi preostale rezervoarje in jih tako hladijo, da bi preprečili širjenje požara.

Na pomoč kubanskim oblastem že prihajajo ekipe iz Mehike in Venezuele, iz Havane pa so sporočili, da so sprejeli tudi ameriško ponudbo za "tehnično pomoč", a pri tem niso navedli podrobnosti, za kakšno pomoč gre.

"Izražamo globoko hvaležnost vladam Mehike, Venezuele, Rusije, Čila ..., ki so nemudoma ponudile materialno pomoč v teh zapletenih razmerah," je tvitnil kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel. "Cenimo tudi ponudbo za tehnično svetovanje iz ZDA," je še dodal.

Po podatkih kubanskih oblasti je v eksploziji umrl en človek, ranjenih pa je najmanj 121 ljudi, od katerih so jih 36 hospitalizirali, med njimi jih je pet v kritičnem stanju. Pogrešajo tudi 17 gasilcev, ki so se bojevali s požarom.

Kuba se vsakodnevno spoprijema z izpadi elektrike, izguba goriva in skladiščnih zmogljivosti pa bo razmere verjetno še poslabšala, saj se prek pristanišča oskrbuje več termoelektrarn v državi.

V osmih rezervoarjih v pristanišču sicer lahko skladiščijo do 300.000 sodčkov nafte.