Foto: EPA
Foto: EPA

"Podnebne spremembe so prišle v Nemčijo," je dejal nemški minister za okolje. Zahodni del Nemčije so zajele močne padavine, številne reke so zato prestopile svoje bregove. Poplave so uničile številne hiše, voda je prevračala avtomobile, nekateri prebivalci pa so se rešili tako, da so se zatekli na strehe hiš.

Največ mrtvih je v deželi Severno Porenje - Vestfalija, 30, v sosednji deželi Porenje - Pfalška je umrlo najmanj 19 ljudi.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, sicer po rodu Nemka, je prizadetim tako v Nemčiji kot v Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem, ki jih je prav tako prizadelo močno deževje, že obljubila pomoč Evropske unije.

Angela Merkel: Vse pogrešane bomo poiskali

Ministrska predsednica Porenja - Pfalške Malu Dreyer je v nagovoru deželnim poslancem danes ocenila, da so priča katastrofi, kakršne do zdaj še niso doživeli, čeprav so imeli že več poplav. Razsežnosti tokratne nesreče so izredne, je poudarila.

Ministrski premier Severnega Porenja - Vestfalije Armin Laschet, ki je obiskal najbolj prizadeta območja, pa je poudaril, da so razmere preveč grozljive, da bi jih uporabil za fotografiranje. Prizadetim je obljubil vso pomoč.

Pretresena nad dogodki je tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Žalujem v imenu tistih, ki so v tej katastrofi izgubili svoj bližnje," je dejala med obiskom v Washingtonu. "Točnega števila žrtev sicer še ne vemo. Veliko jih bo." Kot je na Twitterju dodal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, je kanclerka svojcem umrlih in pogrešanih izrekla sožalje, vsem, ki neutrudno pomagajo in rešujejo, pa se iz srca zahvalila. Merkel je ob tem zagotovila, da bodo poiskali prav vse pogrešane.

Porušenih več hiš

V mestu Schuld in Eifel poročajo o 70 pogrešanih, saj se je ponoči zrušilo več hiš, poroča Guardian.

"Bilo je katastrofično," je dejal 65-letni Edgar Gillessen, čigar družinska hiša je bila v poplavi uničena. "Vsi, ki so tukaj živeli, vse sem poznal, hudo mi je za njih, izgubili so vse," je dejal za Reuters. "Prijatelj je imel tukaj delavnico, zdaj ni ničesar več, ne pekarne, ne mesarije, vse je izginilo. Srhljivo je. Nepredstavljivo," je opisal svoje občutke.

Izredne razmere in vpoklic vojakov

Posledice neurja na območju Schulda v Nemčiji. Foto: Reuters
Posledice neurja na območju Schulda v Nemčiji. Foto: Reuters

Ponekod v Porenju - Pfalški so razglasili izredne razmere, kar je omogočilo vpoklic okoli 500 vojakov, ki pomagajo pri reševanju. Med drugim pomagajo čistiti ceste, evakuirati prebivalce domov za ostarele in znova vzpostaviti oskrbo z elektriko.

Pri reševanju sodelujejo tudi vojaška oklepna vozila in helikopterji.

Posebej kritične so razmere še vedno na nizkem goratem območju Eifel na meji med Belgijo in Severnim Porenjem - Vestfalijo.

Vodostaji Rena, Mosla in manjših rek pa se še naprej nevarno dvigujejo, poroča radiotelevizija SWR.

V neurjih na vzhodu Belgije umrli štirje

O posledicah neurja poročajo tudi iz vzhodne Belgije, kjer sta v pokrajini Liege umrla dva človeka. Vse okoliščine njune smrti še niso znane. Po poročanju časopisa Grenzecho je med mrtvimi 22-letnik, ki je bil pogrešan, odkar je z napihljivim obročem skočil v narasel potok.

Poplave v kraju Verivers v Belgiji. Foto: EPA
Poplave v kraju Verivers v Belgiji. Foto: EPA

Pod vodo je predvsem jugovzhod države ob meji z Nemčijo, kjer so morali reševati na desetine ljudi. Številna gospodinjstva so ostala brez elektrike, poplavljenih je bilo več kleti, stanovanj in poslovnih prostorov. Več manjših cest in delov avtocest je zaprtih, prekinjene so nekatere železniške povezave, poroča DPA. Na pomoč je že priskočila tudi vojska.

Nevihte zajele tudi Češko in Slovaško

Nevihte so v torek in sredo zajele tudi Slovaško in Češko. Zaradi posledic neurja so na Češkem večkrat posredovali gasilci, poroča češka tiskovna agencija ČTK. Nevihte so preglavice povzročale tudi na Slovaškem, kjer so v noči na danes v osrednjem delu države povzročile več izpadov električne energije, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

Več kot 30.000 gospodinjstev na Slovaškem je bilo za več minut brez elektrike, je sporočil tiskovni predstavnik energetskega podjetja Stredoslovenska Distribucna. Več kot 9000 slovaških gospodinjstev je še vedno brez oskrbe z električno energijo. Najbolj prizadeta območja so bila Rimavska Sobota, Poltar, Liptov in Považie na jugu, severu in zahodu države.

Na Češkem so v torek in sredo zaradi neurja večkrat posredovali gasilci, ki so pomagali pri odstranjevanju polomljenih dreves in črpanju vode iz poplavljenih kleti in podhodov.

Neurje v zahodnem delu Nemčije, 42 mrtvih