Del, kjer se je zgodila nesreča. Foto: Reuters
Del, kjer se je zgodila nesreča. Foto: Reuters

Reševalci so sporočili, da je 15 ljudi skušalo osvojiti Marmolado, ko se je odlomil del ledenika na severni strani gore, ta se je zaradi visokih temperatur v zadnjih dneh utrgal in zgrmel več sto višinskih metrov po pobočju tritisočaka.

Ledenik je za seboj potegnil plaz grušča in blata. Masa ledu in kamenja je za seboj potegnila alpiniste, ki so bili takrat v navezah vzdolž običajne poti proti vrhu Punta Rocca, bodisi pod ledenikom ali na ledeniku samem, in se nazadnje ustavila na 2600 metrih nadmorske višine, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Italije Janko Petrovec.

Nevarnost plazov v Dolomitih je trenutno visoka. Foto: MMC RTV SLO
Nevarnost plazov v Dolomitih je trenutno visoka. Foto: MMC RTV SLO

Po navedbah reševalcev je umrlo najmanj šest ljudi, še najmanj devet pa jih je bilo ranjenih, od tega dva huje. Z območja so evakuirali še 18 ljudi, ki so bili v času odloma ledenika na območju.

Ranjene so odpeljali v bolnišnice v bližnja mesta Belluno, Treviso, Trento in Bolzano. Preživele iščejo s helikopterji in reševalnimi psi. O narodnosti ponesrečenih ni podatkov.

Ledenik izgubil 80 odstotkov svoje mase

Kot je dodal Petrovec, so zaradi strahu pred novimi lomi reševalno akcijo okoli 18.00 prekinili, iskanje bodo nadaljevali zjutraj, saj naj bi nočni padec temperatur stabiliziral ledenik.

Ledenik na Marmoladi velja za največjega v gorah Trentinskega, Južne Tirolske in Benečije, v zadnjih 80 letih pa je izgubil 80 odstotkov svoje mase. Znanstveniki napovedujejo, da bo najpozneje do leta 2050 popolnoma izginil.

Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA je nevarnost plazov v Dolomitih trenutno visoka. V soboto so na 3343 metrov visoki Marmoladi izmerili temperaturni rekord; na vrhu je bilo kar 10 stopinj Celzija. "Vremenske razmere so trenutno sicer dobre, a obstaja velika nevarnost za nove plazove," so opozorili reševalci.