Nemčija se že pripravlja na mogoče omejitve energetskih virov. Foto: Pixabay
Nemčija se že pripravlja na mogoče omejitve energetskih virov. Foto: Pixabay

Stanovalci bodo sicer lahko čez dan in zvečer regulirali ogrevanje po svojih željah, kot je to veljalo do zdaj, omejitve pa tudi ne bodo vplivale na zaloge vroče vode.

Zmanjšanje ogrevanja bodo postopno uveljavili v prihodnjih mesecih, v polnem teku naj bi bilo na začetku jeseni. V podjetju ocenjujejo, da bodo tako privarčevali osem odstotkov stroškov.

Najemniki plačujejo fiksen mesečni znesek, ki temelji na letni oceni. Konec vsakega leta lahko najemodajalci od najemnikov zahtevajo dodaten denar ali pa jim povrnejo denar, odvisno od realne porabe in stroškov.

Zaradi izjemno visokih računov za ogrevanje, ki so posledica dogajanja na svetovnih energetskih trgih zaradi vojne v Ukrajini, bi se lahko zgodilo, da bodo najemniki na začetku prihodnjega leta na položnicah našli precej višje zneske.

Pri Vonovii več kot polovico, 55 odstotkov ogrevanja, predstavlja ogrevanje s plinom. V podjetju so najemnike obvestili, da se utegnejo cene močno povišati.

Pretekli mesec je prvi mož podjetja Rolf Buch dejal, da bi lahko dvig cen energije pomenil dvig položnic v vrednosti dveh mesečnih najemnin.

Nemčija je pretekli mesec vstopila v drugo od treh faz izrednega plinskega načrta, potem ko je Rusija zmanjšala dobavo prek Severnega toka. Naslednji korak je omejitev porabe nafte.

Vlada je dejala, da bodo v primeru omejitve goriv v prednosti zasebna gospodinjstva, a hkrati javna podjetja in javnost že poziva, naj zmanjšajo porabo energije.