Francoska policija preiskuje kraj dogajanja. Foto: Reuters
Francoska policija preiskuje kraj dogajanja. Foto: Reuters

Moški je po napadu pobegnil, francoska policija pa je že pridržala eno osebo, a agencija Reuters ni mogla potrditi, ali gre za napadalca. Pravoslavni duhovnik je utrpel hude rane, zato je njegovo zdravstveno stanje resno.

Kot poroča BBC, je imel napadeni duhovnik grško državljanstvo, ob napadu pa je zapiral cerkev. Policija je sporočila, da za zdaj motiv napada ni znan.

Napad se je zgodil tri dni po tem, ko je v manj kot enem mesecu Francijo pretresel že drugi napad, ko je v cerkvi v Nici napadalec ubil tri ljudi. Sredi oktobra pa je 18-letni čečenski državljan obglavil profesorja zgodovine in geografije, ker je dijakom med predavanjem o svobodi govora pokazal v islamski veri prepovedane karikature Mohameda.

Napad na cerkev na Dunaju

Po poročanju portala kurier.at je v četrtek od 30 do 50 mladostnikov turškega porekla vdrlo v dunajsko cerkev Antonskirche in vzklikalo: "Bog je velik". Duhovnik je nemudoma poklical policijo, a je skupina razgretežev pred prihodom organov oblasti zapustila prostor.

Spletna stran Kronen Zeitung poroča, da naj bi se mladostniki organizirali prek družbenega omrežja. Bili so opremljeni s pirotehniko in se odpravili proti trgu Viktor-Adler Markt, kjer so kršili javni red in mir. Dve uri pozneje pa se podali še proti cerkvi, kjer je znova prišlo do nemirov, med drugim so odšli tudi v krstilnico in spovednico ter brcali klopi v cerkvi. Celoten incident naj bi posnele nadzorne kamere, pa poroča portal Heute.

"Smo proti vsaki obliki ekstremizma, tukaj ni tolerance. V Avstriji ne bomo dopustili, da bi nekdo ogrožal pravico do veroizpovedi, krščansko skupnost bomo ščitili z vsemi razpoložljivimi sredstvi," je dejal avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer.

Na Twitterju se je v petek zvečer odzval tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je zapisal, da morajo imeti vsi kristjani v Avstriji pravico do svobodnega in varnega izražanja svoje veroizpovedi, "odločno bomo nasprotovali proti političnemu islamizmu in tukaj ne bomo izkazovali nobene lažne tolerance."