Kot je pojasnil uradni govorec policije v Halleju Ralf Karlstedt, je bil en moški ubit v turški prodajalni kebabov, medtem ko je ena ženska umrla na ulici v bližini judovskega pokopališča in sinagoge, navaja BBC.

V napadu pred sinagogo in judovskim pokopališčem je bila ubita ženska. Foto: EPA
V napadu pred sinagogo in judovskim pokopališčem je bila ubita ženska. Foto: EPA

Streljanje pred sinagogo in v prodajalni kebabov
Tiskovna predstavnica mestnih oblasti v Halleju je potrdila, da se je prvi strelski napad zgodil pred sinagogo na ulici Humboldt, drugi pa v prodajalni kebabov, kjer naj bi bila odvržena tudi bomba, ki pa ni eksplodirala.

Policija je prebivalce območja pozvala, naj ne zapuščajo zaprtih prostorov. Foto: EPA
Policija je prebivalce območja pozvala, naj ne zapuščajo zaprtih prostorov. Foto: EPA

Napad na največji judovski praznik jom kipur
Vodja judovske skupnosti v Halleju Max Privorotzki je dejal, da je strelec skušal vdreti v sinagogo, kjer je bilo v času napada od 70 do 80 ljudi, ki so praznovali največji judovski praznik jom kipur (dan sprave). "Videli smo na kamerah, da v sinagogo skuša vdreti oborožen moški, a na srečo so naša vrata ob pomoči varnostnikov vzdržala do prihoda policije. Moški je bil videti kot pripadnik specialnih enot," je po poročanju Reutersa dejal Privorotzki.

Osumljenec za napad 27-letni nemški državljan Stephan B.
Policija je sprva domnevala, da je napadalcev več, pozneje pa se je izkazalo, da je bil en sam. Policija ga je kmalu aretirala, šlo pa naj bi za 27-letnega nemškega državljana Stephana B., ki do zdaj oblastem ni bil znan po skrajnodesničarskih oziroma antisemitskih nazorih. Napadalec je napad posnel in 35 minut dolg posnetek objavil na spletu, je sporočila skupina SITE, ki nadzoruje dogajanje na spletu. Zvezno generalno tožilstvo na podlagi do zdaj zbranih podatkov ocenjuje, da je imel napadalec skrajnodesničarski motiv oz. da gre za antisemitski napad.

Pripadniki judovske skupnosti v Halleju, veseli, da so preživeli napad. Foto: EPA
Pripadniki judovske skupnosti v Halleju, veseli, da so preživeli napad. Foto: EPA

Maas: Napad nas je zadel v srce
Napad se je zgodil v času vse glasnejših razprav o varnosti Judov v Nemčiji. Število napadov nanje namreč v zadnjem času narašča. Nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju že obsodil napad. "Napad na sinagogo na jom kipur nas je zadel v srce. Vsi se moramo bojevati proti antisemitizmu v naši državi," je zapisal Maas.

Merklova obiskala eno od sinagog v Berlinu
Nemška kanclerka Angela Merkel je napad v Halleju obsodila in izrazila solidarnost z vsemi judi ob prazniku jom kipur. Zvečer pa je obiskala eno od sinagog v Berlinu.

Poziv Judom, naj ne nosijo pokrival v javnosti
Nemčija ima posebej tragično zgodovino antisemitizma, ki je v državi še vedno močno prisoten. Maja letos je nemški vladni komisar za antisemitizem Felix Klein tako Jude posvaril pred nošenjem judovskega pokrivala jarmulke oziroma kipe v javnosti zaradi porasta antisemitizma. V Nemčiji, ki ima 83 milijonov prebivalcev, živi približno 200.000 Judov.

Streljanje tudi v Landsbergu
Tiskovna predstavnica policije je sporočila, da so po aretaciji osumljenca odjeknili streli v kraju Landsberg, ki je približno 15 kilometrov oddaljen od Halleja. Druge podrobnosti za zdaj niso znane.

Halle: Dva mrtva v strelskem napadu