Napad je pretresel Nemčijo. Foto: Reuters
Napad je pretresel Nemčijo. Foto: Reuters

43-letni osumljenec je v sredo najprej ob 22. uri streljal v lokalu Midnight v središču mesta in tam ubil tri ljudi. S kraja prvega napada je pobegnil z avtomobilom, nato pa so v približno dva kilometra oddaljenem predelu Kesselstadt odjeknili novi streli v lokalu Arena Bar & Cafe. Strelec naj bi streljal na ljudi, ki so bili v prostoru za kadilce, in jih pet ubil.

"Žrtve so ljudje, ki smo jih poznali že leta," je povedal sin lastnika bara, ki ga med napadom ni bilo tam. Med smrtnimi žrtvami sta po njegovih besedah tudi dva zaposlena. "To je šok za vse," je še povedal lastnikov sin.

Merklova je opozorila na nevarnost rasizma in sovraštva. Foto: Reuters
Merklova je opozorila na nevarnost rasizma in sovraštva. Foto: Reuters

Policija je sprva mislila, da je napadalcev več, osumljenca pa so iskali sedem ur. Pozneje je policija v stanovanju našla trupli domnevnega strelca in njegove 72-letne mame. Za zdaj domnevajo, da je moški najprej ustrelil mamo, nato pa še sebe. Preiskavo je ponoči prevzelo zvezno generalno tožilstvo, ki incident obravnava kot terorizem s ksenofobnim ozadjem.

Nemški zvezni tožilec Peter Frank je potrdil, da je bilo devet ubitih tujega rodu. Šest ljudi je bilo ranjenih, eden od njih huje.

Tožilstvo je svoje sklepe oblikovalo na podlagi ugotovitev začetne preiskave videoposnetkov in neke vrste manifesta na spletni strani strelca.

Rasizem, zarote in druge čudne ideje

Proučiti morajo še, ali so obstajali ljudje, ki so vedeli za njegova prepričanja in načrte. Trenutno preiskujejo stike Tobiasa R. v Nemčiji in tujini. Poleg rasističnih prepričanj je bil manifest storilca tudi poln nenavadnih teorij zarote in drugih čudnih idej.

Domnevni strelec naj bi bil med drugim po elektronski pošti v stiku z Avstrijcem, ki je delal za parapsihološki inštitut. Ta ga je po lastnih navedbah hitro odslovil, saj da mu ne more pomagati. Osebno je Avstrijec že od začetka mislil, da moški morda ni čisto pri sebi.

Policija je dodala, da se zdi, da ni drugih storilcev, preiskava pa še poteka. Nagib za napad še ni potrjen, po do zdaj zbranih informacijah pa naj bi šlo za ksenofobijo. Policiji storilec doslej ni bil znan zaradi svojih skrajnih nagnjenj. Časopis Bild poroča, da je bil lovec in da je orožje posedoval zakonito.

Osumljenec naj bi na spletu objavil več posnetkov o svojih stališčih, med drugim naj bi v enem trdil, da Nemčijo upravlja tajna služba. Negativno je govoril tudi o arabskih in turških priseljencih.

Preiskovalci so našli tudi pismo o priznanju in videoposnetek. Po navedbah varnostnih krogov je storilec nekaj dni pred dejanjem na omrežju YouTube objavil videoposnetek, na katerem v tekoči angleščini govori o "osebnem sporočilu vsem Američanom" in o tem, da v ZDA obstajajo podzemne vojaške ustanove, v katerih zlorabljajo in ubijajo otroke. Ameriške državljane poziva, naj se prebudijo in naj se temu uprejo. Na videoposnetku pa ni namiga, da naj bi pripravljal napad v Nemčiji.

"Ta strup ostaja v naši družbi"

Kanclerka Angela Merkel je izrazila pretresenost zaradi napada in svojcem žrtev ter ranjenim izrekla globoko sožalje. "To je nadvse žalosten dan za našo državo. Globoka bolečina o nasilni smrti toliko sodržavljanov, ki jo danes občutijo ljudje v Hanauu, občutimo tudi jaz in ljudje v celi Nemčiji," je povedala.

Policija je osumljenca iskala sedem ur. Foto: Reuters
Policija je osumljenca iskala sedem ur. Foto: Reuters

Merklova je ob tem opozorila pred nevarnostjo rasizma in sovraštva. "Rasizem je strup, sovraštvo je strup. In ta strup obstaja v naši družbi. In je kriv za preveč zločinov," je povedala. Ob tem je spomnila na več zločinov, ki sta jih podžigala sovraštvo do tujcev in skrajno desničarstvo – med drugim zločini teroristične celice Nacionalsocialistično podzemlje (NSU) in umor lokalnega politika Walterja Lübckeja.

Vlada in vse državne ustanove zagovarjajo pravice in dostojanstvo vsakega človeka v Nemčiji, je zagotovila. "Ne ločujemo državljanov glede na rod in vero. Z vso močjo in odločnostjo se zoperstavljamo tistim, ki skušajo razdvojiti Nemčijo," je dejala.

Ogorčenost nad napadom je izrazil tudi predsednik Frank-Walter Steinmeier. "Stojim ob strani vseh ljudi, ki jih ogroža rasistično sovraštvo. Niste sami," je sporočil Steinmeier, preden se je odpravil v Hanau.

Zunanji minister Heiko Maas je opozoril, da bi bil to lahko že tretji skrajnodesničarski napad v Nemčiji v letu dni, če bodo preiskovalci potrdili sum. "Skrajno desni terorizem je spet postal nevarnost za našo državo," je dodal.

Župan mesta z okoli 100.000 prebivalci Claus Kaminsky je bil v odzivu na napad videti pretresen. "To je bil grozljiv večer, s katerim se bomo gotovo še dolgo ukvarjali in se ga z žalostjo spominjali," je povedal po poročanju nemških medijev.

Deželni parlament v Hessnu je zaradi napada odpovedal današnje zasedanje. "Spominjamo se žrtev groznega in neverjetnega nasilnega dejanja, globoko nas je prizadelo," je dejal predsednik deželnega parlamenta Boris Rhein.

Ministrski predsednik Hessna Volker Bouffier je označil dogodke v Hanauu za grozovit zločin. Napovedal je, da bo popoldne skupaj z zveznim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem in deželnim notranjim ministrom Beuthom obiskal mesto.

Hanau je mesto 25 kilometrov vzhodno od Frankfurta, napadi pa so se zgodili štiri dni po streljanju v Berlinu, v katerem je bil ubit en človek.

Nemčijo pretresel strelski napad