Tožilstvo je trdilo, da je Salah Abdeslam nosil samomorilski pas, a on pravi, da napada ni izvedel, saj si je premislil. Foto: AP
Tožilstvo je trdilo, da je Salah Abdeslam nosil samomorilski pas, a on pravi, da napada ni izvedel, saj si je premislil. Foto: AP

"Želim izraziti sožalje in se opravičiti vsem žrtvam. Vem, da sovraštvo ostaja, a vas danes prosim, da me sovražite zmerno in da mi odpustite," je med sojenjem dejal Salah Abdeslam.

V nagovoru ranjenim svojcem žrtev je dejal, da se zaveda, da opravičilo ne bo zadostovalo, toda "če s tem lahko naredi kaj dobrega za eno od žrtev, potem je to zame zmaga".

S temi besedami se je dramatično končalo tridnevno pričanje Abdeslama, ki je v začetnih fazah sojenja razen občasnih izpadov proti sodišču strogo molčal.

Salah Abdeslam, glavni osumljenec v procesu, potem ko so bili vsi drugi džihadisti ubiti med napadi ali takoj po njih, je v svojem pričanju dejal, da se je nameraval razstreliti v nabito polnem baru, vendar se je ustavil, ko je videl ljudi, ki jih je nameraval ubiti. Na vprašanje, ali mu je bilo žal, da ni izvedel prvotnega načrta, je odgovoril, da svoje odločitve ne obžaluje.

Državo, ki si še ni opomogla po napadih na satirični tednik Charlie Hebdo januarja 2015, so 13. novembra istega leta v Parizu pretresli pokol v koncertni dvorani Bataclan, samomorilski napad na stadionu v predmestju prestolnice in streljanje na obiskovalce barov in restavracij v vzhodnem delu mesta. Umrlo je 130 ljudi, še 350 je bilo poškodovanih.