Napadalca so onemogočili mimoidoči. Foto: Reuters
Napadalca so onemogočili mimoidoči. Foto: Reuters

Po najnovejših podatkih je napadalec – napad se je zgodil ob 13.58 po krajevnem času – zabodel več kot deset ljudi. Moški naj bi po besedah prič napad začel v bližnji stavbi, od koder je nato pobegnil, nekaj ljudi pa se je pognalo za njim. Napadalca, oboroženega z dvema nožema, so mimoidoči onemogočili pred prihodom policije, ki je potem napadalca ubila.

Televizija Sky je že kmalu po napadu poročala, da je umrl eden izmed zabodenih, kar so okoli 19. ure britanske zdravstvene oblasti potrdile. Nekaj minut pozneje so sporočili, da so bile poškodbe usodne še za drugega ranjenca. Še trije ranjeni (dva sta poškodovana huje, eden pa lažje), se zdravijo v bližnji bolnišnici, so sporočili pristojni.

Kot je na popoldanski novinarski konferenci dejal vodja britanske protiteroristične enote Neil Basu, je napadalec nosil jopič, za katerega je obstajal sum, da je poln eksploziva. Pozneje se je izkazalo, da je imel na sebi pritrjeno lažno eksplozivno telo, je dejal Basu in dodal, da policijska preiskava še poteka, zato bo še naprej okrepljen nadzor središča mesta.

Britanski mediji navajajo neuradne informacije, da je bil napadalec že obsojen zaradi terorističnih dejanj in je bil pred kratkim izpuščen iz zapora, nosil naj bi tudi elektronsko napravo, namenjeno sledenju.

Podoben napad tudi v Haagu

Le nekaj ur po londonskem napadu je neznanec v trgovini v nizozemskem mestu Haag, kjer je bilo zaradi črnega petka še posebno veliko nakupovalcev, zabodel tri ljudi, nato pa pobegnil. Moškega, starega od 45 do 50 let, policija še išče.

"Še posebej se želim pokloniti izjemnemu pogumu mimoidočih, ki so fizično ukrepali, da bi zaščitili življenja drugih. Zame predstavljajo najboljše v tej državi in v njenem imenu se jim želim zahvaliti," je v izjavi za televizijo nekaj ur po napadu dejal britanski premier Boris Johnson, ki je dejal, da je operacija končana.

Policija še naprej preiskuje prizorišče. Foto: Reuters
Policija še naprej preiskuje prizorišče. Foto: Reuters

Pozneje je okrepljeno policijsko prisotnost v prestolnici napovedal tudi za prihajajoče dni, obenem pa namignil, da navedbe o storilčevi kriminalni preteklosti držijo. Dejal je namreč, da je že v preteklosti opozarjal, da je napaka "resne in nasilne kriminalce predčasno izpuščati iz zapora", zato meni, da je nujno, da "nevarni kriminalci, še posebno teroristi" v celoti odslužijo prisojeno kazen.

Notranja ministrica Priti Patel je izrazila veliko zaskrbljenost nad dogajanjem na mostu, policiji in intervencijskim ekipam se je zahvalil tudi laburistični vodja Jeremy Corbyn.

BBC-jev novinar John McManus, ki je bil v času napada na mostu, je v prvem javljanju dejal, da je videl skupino moških, ki so bili vpleteni v pretep, nakar je prišla policija, potem pa je bilo slišati strele. Prestrašena množica je bežala v vse smeri. Policija je takoj izpraznila most, ljudje so se morali umakniti na severno stran. Najprej so britanski mediji zmotno poročali, da policija išče še enega osumljenca.

Pred dvema letoma osem mrtvih

Junija 2017 se je na Londonskem mostu zgodil napad, v katerem so trije napadalci s kombijem zapeljali v pešce, potem pa napadli še mimoidoče v okolici mostu. Pri tem je umrlo osem ljudi, skoraj 50 je bilo ranjenih.

Združeno kraljestvo je na začetku novembra znižalo stopnjo pripravljenosti z velike ("severe") na znatno ("substantial"), kar je najnižja stopnja po letu 2014.

Napada z nožem v Londonu in Haagu
London: Policija ubila napadalca, ki je z nožem ranil več ljudi