Kosovski specialci pri mejnem prehodu Jarinje, v ozadju barikade kosovskih Srbov. Foto: Reuters
Kosovski specialci pri mejnem prehodu Jarinje, v ozadju barikade kosovskih Srbov. Foto: Reuters

Srbski prebivalci Kosova že več dni s tovornjaki in avtomobili blokirajo mejna prehoda Brnjak in Jarinje. Srbski prebivalci protestirajo proti odločitvi Kosova, da morajo vozniki vozil s srbskimi registracijami ob vstopu na Kosovo te odstraniti in namestiti kosovske z veljavnostjo 60 dni. Priština se sklicuje na recipročnost, saj je enak predpis za potnike s Kosova, ki vstopajo v Srbijo, v veljavi že več let.

Na severu Kosova so zaradi novega odloka razmere že nekaj dni napete. Na območju patruljirajo specialne enote kosovske vojske, preletavajo ga srbska vojaška letala in helikopterji. Pred dnevi sta zagorela dva objekta kosovskega notranjega ministrstva, tudi za registracijo vozil. Kosovski specialci naj bi blizu meje pretepli tri kosovske Srbe.

Mednarodne sile pod vodstvom Nata (KFOR) so medtem sporočile, da bodo okrepile svoje patrulje. Na Kosovu je nastanjenih okoli 5000 pripadnikov KFOR-ja. "Povečali smo število in trajanje rutinskih patrulj po Kosovu, tudi na severu Kosova," so sporočili v izjavi. Na posnetkih je bilo videti Natova vozila, ki so se vozila proti barikadam kosovskih Srbov.

Na meji med Kosovom in Srbijo še naprej napeto

Vučić dal Natu 24 ur časa za odziv

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je predtem sicer dal Natu "24 ur časa", da se odzovejo na dogajanje, poroča regionalna televizija N1. Generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu je na srečanju s predstavniki Nata in EU-ja v nedeljo sicer sporočil, da Srbija ni vstopila na Kosovo, saj jim to prepoveduje sporazum iz Kumanovega ter zato, ker želijo situacijo rešiti mirno. Kot enega izmed mogočih ukrepov pa je omenil možnost zaprtja mejnih prehodov med Kosovom in deli Srbije, kjer živijo etnični Albanci.

Dačić sprašuje EU, ali bruseljski sporazum še velja

Na Brdu pri Kranju je bil sicer danes predsednik srbske narodne skupščine Ivica Dačić, ki se je udeležil zasedanja predsednikov parlamentov držav Zahodnega Balkana, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). Prištino je pozval, naj konča enostranske akcije. Zavzel se je tudi za spoštovanje bruseljskega sporazuma, ki sta ga Kosovo in Srbija podpisala leta 2013.

V okviru bruseljskega sporazuma, ki sta ga strani podpisali leta 2013, so se namreč dogovorili, da na sever Kosova ne prihajajo varnostne sile brez predhodnega dogovora s KFOR-jem in obvestila vodstva srbskih občin. "Želimo, da se te sile umaknejo. Želimo dogovor, želimo kompromis. Tudi EU nam mora povedati, ali ta bruseljski sporazum še velja ali ne," je poudaril.

Kosovski premier Kurti je zagovarjal prisotnost specialcev, ki da so na meji zaradi zagotavljanja varnosti mejnih policistov. Foto: Reuters
Kosovski premier Kurti je zagovarjal prisotnost specialcev, ki da so na meji zaradi zagotavljanja varnosti mejnih policistov. Foto: Reuters

Kurti: Kosovski specialci ščitijo mejno policijo

Kosovski premier Albin Kurti je medtem na skupni novinarski konferenci z albanskim premierjem Edijem Ramo v Prištini sporočil, da je več kot 10.000 vozil, ki so vstopila iz Srbije, dobilo začasne kosovske registrske tablice. "Na mejnih prehodih, ki jih nadzira kosovska policija, ni bilo incidentov," je zatrdil in predlagal, naj Kosovo in Srbija hkrati ukineta zahteve o zamenjavi tablic.

Zagovarjal je napotitev specialnih enot na mejna prehoda Brnjak in Jarinje, ker morajo "ščititi prehode in mejne policiste", ker naj bi poleg tovornjakov in avtomobilov zdaj kosovski Srbi na mejo pripeljali tudi buldožerje. Na novinarsko vprašanje je še odgovoril, da "nima informacij, da naj bi se KFOR pripravljal na intervencijo na severu Kosova".

Nato krepi patrulje na Kosovu