Na družbenem omrežju Instagram je zapisal, da je lahko v ponedeljek ves dan dihal brez pomoči medicinskega ventilatorja. "Pozdravljeni, Navalni tukaj," je zapisal ob fotografiji, na kateri je na bolniški postelji skupaj z družino, in dodal: "Še vedno ne morem narediti skoraj ničesar, vendar pa sem lahko včeraj ves dan sam dihal." V objavi na Instagramu, kjer ima 1,7 milijona sledilcev, je pristavil še, da pogreša svoje privržence.

Njegova tiskovna predstavnica Jarmiševa je medtem potrdila, da se Navalni namerava vrniti v Rusijo, poroča BBC. "Ne razumem, zakaj bi kdo mislil drugače. Vse jutro so mi novinarji pisali in spraševali, ali je res, da se Aleksej namerava vrniti v Rusijo. Še enkrat lahko potrdim, da ni nikoli razmišljal o kakšni drugi možnosti," je sporočila Jarmiševa.

Ko bo Navalni okreval, se Putin z njim ne bo sestal. "Ne vidimo potrebe, da bi se srečala, zato tega srečanja ne bo," je po poročanju BBC-ja dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov.

Zdravstveno stanje se še naprej izboljšuje

44-letni Navalni, eden najvidnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, je 20. avgusta na notranjem poletu v Sibiriji nenadoma in nepojasnjeno zbolel. Na zdravljenje v Nemčijo so ga prepeljali dva dneva pozneje. Tam so v začetku meseca ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok. Sodelavci Navalnega trdijo, da je bil zastrupljen po ukazu ruske vlade, ta pa kakršno koli vpletenost zanika.

Iz berlinske bolnišnice Charite so v ponedeljek sporočili, da se njegovo zdravstveno stanje še naprej izboljšuje. Dodali so, da pri dihanju nič več ne potrebuje pomoči medicinskega ventilatorja. Občasno lahko za kratek čas zapusti bolniško posteljo.