Zdravstveno stanje Alekseja Navalnega se na srečo izboljšuje. Foto: EPA
Zdravstveno stanje Alekseja Navalnega se na srečo izboljšuje. Foto: EPA

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert, je Nemčija zaprosila Francijo in Švedsko za neodvisno preiskavo vzorcev Navalnega, ki se zdravi v bolnišnici v Berlinu.

Laboratorija na Švedskem in v Franciji: Navalni zastrupljen

Seibert: Preiskave v Franciji in na Švedskem potrjujejo nemške ugotovitve

"Izsledki te preiskave specializiranih laboratorijev v Franciji in na Švedskem so zdaj dostopni in potrjujejo nemške ugotovitve" je pojasnil tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert. "Neodvisno od raziskav Organizacije za preprečevanje kemijskega orožja (OPCW) so zdaj že trije laboratoriji neodvisno ugotovili, da je vir zastrupitve gospoda Navalnega vojaški živčni strup." Nemška vlada je primer Alekseja Navalnega predala Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki izvaja preiskavo. Nemški vojaški laboratorij je zastrupitev Navalnega z novičokom potrdil že 2. septembra, sum, da gre za omenjeni živčni strup, pa so prvi izrazili vojaški zdravniki v berlinski bolnišnici, kjer se zdravi.

Rusija: Dokazov še nismo videli

Seibert je dejal, da je bila zastrupitev Navalnega resna kršitev konvencije o prepovedi kemičnega orožja. "Rusijo ponovno pozivamo, da te dogodke obrazloži," je dejal. Iz Moskve pa sporočajo, da še niso videli nobenih dokazov, da je bil Navalni zastrupljen.

Macron pozval Putina, naj Rusija osvetli vse okoliščine "poskusa umora"

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom zahteval, naj se "takoj osvetlijo vse okoliščine tega poskusa umora in ugotovi, kdo je odgovoren", so sporočili iz Elizejske palače. Putin mu je odvrnil, da so neutemeljene kritike na račun Rusije v tem primeru neprimerne, so navedli v Kremlju. "Da bi razjasnili, kaj se je v resnici zgodilo, bi morali nemški strokovnjaki Rusiji predati biološke materiale in uradne rezultate analize vzorcev Navalnega," je glede na navedbe Kremlja v pogovoru dejal Putin. Poleg tega morajo nemški strokovnjaki začeti sodelovati z ruskimi zdravniki.

Francoski predsednik Emmanuel Macron med pogovorom z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Foto: EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron med pogovorom z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Foto: EPA

Navalni nenadoma zbolel na letalu iz Tomska v Moskvo

Navalni, eden najvidnejših kritikov ruskega predsednika Putina, je 20. avgusta na notranjem poletu v Sibiriji oziroma iz Tomska v Moskvo nenadoma in nepojasnjeno zbolel. Dva dni zatem so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo. Približno dva tedna je bil v umetni komi, iz katere so ga pred tednom dni prebudili.

Navalni ne potrebuje več ventilatorja, občasno lahko zapusti posteljo

Iz berlinske bolnišnice Charite so v ponedeljek sporočili, da se njegovo zdravstveno stanje še naprej izboljšuje. Dodali so, da pri dihanju nič več ne potrebuje pomoči medicinskega ventilatorja. Občasno lahko za kratek čas zapusti bolniško posteljo, so zapisali na spletni strani bolnišnice Charite.