Ladja Alan Kurdi kroži v malteških vodah. Foto: Reuters
Ladja Alan Kurdi kroži v malteških vodah. Foto: Reuters

Ladja z imenom Alan Kurdi je na začetku aprila pred libijsko obalo rešila 64 prebežnikov in od takrat išče pristanišče.

Francoski notranji minister Christophe Castaner je na Twitterju zapisal, da je govoril z malteškim kolegom in mu povedal, da so Francija, Nemčija in več drugih držav pripravljene sprejeti prebežnike z ladje, s čimer želijo omogočiti, da bi se ti lahko izkrcali na Malti. Francija bi lahko sprejela 20 ljudi. Tudi predstavnik nemškega notranjega ministrstva je potrdil, da je Nemčija pripravljena sodelovati pri tem.

Ladja na začetku meseca rešila 64 ljudi

Ladja Alan Kurdi, poimenovana po sirskem dečku, ki so ga pred nekaj leti našli mrtvega na turški obali, je 3. aprila pred libijsko obalo rešila 64 prebežnikov. Najprej se je usmerila proti Lampedusi, a so ji italijanske oblasti preprečile vplutje. Nato so se odpravili proti Malti, ki prav tako noče sprejeti ljudi. Ladja tako kroži okoli te otoške države. V noči na četrtek je Valletta dovolila izkrcanje noseči ženski.

V četrtek so sicer Mednarodna organizacija za migracije (IOM), Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Sklad ZN-a za otroke (Unicef) v skupni izjavi izrazili "globoko zaskrbljenost" glede razmer na ladji. Pozvali so, naj države poiščejo varno pristanišče za rešene ljudi.

Gre za nov primer ladje z rešenimi prebežniki, ki je zaradi spora med Italijo in Malto, ki traja od lanskega poletja, ostala na morju. Obe državi zavračata izkrcanje prebežnikov, pri čemer Malta to dovoli, ko druge evropske države obljubijo, da jih bodo sprejele. To se je zgodilo že večkrat.

Odisejada ladje Alan Kurdi