Nekdanja tajska premierka je iz države zbežala leta 2017. Foto: Reuters
Nekdanja tajska premierka je iz države zbežala leta 2017. Foto: Reuters

Jingluk je zbežala iz kraljevine leta 2017, ko je tam še vladala vojaška hunta. Državo je zapustila nekaj tednov prej, preden so jo obsodili na pet let zapora zaradi malomarnosti pri ravnanju pri programu državnih subvencij za riž. Nekdanja premierka in njeni podporniki trdijo, da je bilo sojenje lov na čarovnice, ki ga je vodila vojaška hunta.

Jingluk je po begu dobila desetletni britanski vizum, ki ji omogoča, da prosto vstopa v Veliko Britanijo in iz države izstopa, vendar v državi ne sme ostati neprekinjeno dlje kot šest mesecev. Srbska revija Nedeljnik pa je v četrtek objavila fotografijo vladnega dokumenta, v katerem piše, da je političarka prejela srbsko državljanstvo. Na dokumentu je bil zapisan 27. junij. Glede na fotografijo je dokument podpisala srbska premierka Ana Brnabić. Srbska vlada ali tiskovni predstavnik Jingluk se na poročanje medijev še nista odzvala.

V izgnanstvu že leta živi tudi njen premožni brat in nekdanji premier Taksin, ki ga je s položaja odnesel vojaški udar leta 2006. Pred leti so mu odobrili črnogorsko državljanstvo, živi pa med Londonom in Dubajem.