Nekdanja premierka je sodišču sporočila, da je ne bo na izrek sodbe zaradi težav z ušesi, toda nekateri njeni politični nasprotniki menijo, da je pobegnila iz države. Foto: Reuters
Nekdanja premierka je sodišču sporočila, da je ne bo na izrek sodbe zaradi težav z ušesi, toda nekateri njeni politični nasprotniki menijo, da je pobegnila iz države. Foto: Reuters
Tajska
Pred sodiščem se je zbralo več tisoč njenih podpornikov. Foto: Reuters
Tajske premierke ni bilo na izrek sodbe

izdalo nalog za njeno prijetje.

Dva ločena vira blizu družine Šinavatra in stranke sta za Reuters potrdila, da je političarka zapustila državo. Kam je nekdanja premierka zbežala, ni znano.

Namestnik premierja Pravit Vongsuvan je že pred tem namignil: "Mogoče je, da je že pobegnila iz države." Ob tem je dodal, da nima nobenih informacij, kje je nekdanja premierka, ki so ji na več kot 18 mesecev trajajočem sojenju sodili zaradi korupcije in malomarnosti pri programu državnih subvencij za riž za tajske kmete. Grozi ji 10-letna zaporna kazen.

50-letna političarka iz močne politične družine Šinavatra, ki je dominirala v tajski politiki več kot 15 let, je po poročanju Reutersa sodišču sporočila, da je ne bo na izrek sodbe zaradi težav z ušesi. Sodišče je sporočilo, da ne verjame njenemu opravičilu, zato je izdalo nalog za prijetje, za novi datum izreka pa določilo 27. september. Da ne ve, kje je njegova stranka, je dejal tudi njen odvetnik.

Sodišče je sicer kljub odsotnosti Šinavatre začelo izrekati sodbo v omenjenem primeru - nekdanjega tajskega ministra za trgovino Bunsonga Terijapiroma je razglasilo za krivega in mu prisodilo 42-letno zaporno kazen.

Šinavatra podpornike pozvala, naj ne hodijo pred sodišče
Pred sodiščem v Bangkoku se je ob koncu sojenja zbralo več tisoč njenih podpornikov, vlada pa je tja poslala več kot 4.000 policistov in vojakov. Jingluk Šinavatra je sicer v četrtek na svojem profilu na Facebooku svoje podpornike pozvala, naj na dan izreka sodbe ostanejo doma, saj bi jim lahko "ljudje s slabimi nameni" povzročili težave. "Želim, da izrazite svojo podporo tako, da ostanete doma in od tam spremljate novice, da bi se izognili vsakršnemu tveganju za nepričakovane incidente z ljudmi, ki imajo zle namene do države in do nas," je zapisala.

Zbrano množico je policija, potem ko je postalo jasno, da nekdanje premierke ni na sodišču, pozvala, naj se razkropijo, saj kršijo lani uvedeno zakonodajo, ki prepoveduje politično zborovanje, če je na njem več kot pet ljudi, še poroča Guardian.

Pestro dogajanje v dinastiji Šinavatra
Takrat še politična novinka je avgusta leta 2010 postala prva predsednica vlade v zgodovini te jugovzhodno azijske države, in druga članica družine Šinavatra na čelu tajske vlade v desetih letih, potem ko je bil od leta 2001 do 2006 premier njen brat Taksin Šinavatra. On je bil ob oblast leta 2006, ko ga je v nekrvavem državnem udaru odstavila vojska, pozneje pa so ga zaradi korupcije in zlorabe oblasti v odsotnosti obsodili na zaplembo premoženja. Sodišče mu je zaplenilo dobro milijardo evrov vredno premoženje. Iz tujine, kjer je Taksin Šinavatra ostal po udaru, je vseskozi vodil politični odpor proti novi vladi, ki jo je vodila kraljevi družini naklonjena demokratska stranka.

Tajske premierke ni bilo na izrek sodbe