Grasser je pred leti veljal za zvezdnika Svobodnjaške stranke. Ob prevzemu ministrskega položaja leta 2000 je postal najmlajši finančni minister v zgodovini države. Foto: Reuters
Grasser je pred leti veljal za zvezdnika Svobodnjaške stranke. Ob prevzemu ministrskega položaja leta 2000 je postal najmlajši finančni minister v zgodovini države. Foto: Reuters

Gre za sojenje za t. i. afero Buwog, ki se je začela pred tremi leti. Na zatožni klopi je poleg nekdanjega ministra sedelo še 13 obtoženih. Vsi so sprva zanikali krivdo, tik pred začetkom procesa pa si je Peter Hochegger, sicer Grasserjeva poročna priča, premislil. Priznal je, da je bil on tisti, ki je posredoval zaupno informacijo konzorciju med Immofinanz in Raiffeisenbank , ki je leta 2004 zmagal na razpisu za nakup 60.000 stanovanj v lasti države. Ta konzorcij je za nakup odštel 961 milijonov evrov, milijon več kot njihovi tekmeci CA Immo.

Tri leta pozneje je konzorcij Immofinanz in Raiffeisenbank stanovanja prodajal po dvojni ceni, kolikor je odštel zanje. Grasser je skupaj s preostalimi soobtoženimi pobral odstotek "provizije" v vrednosti 9,6 milijona evrov.

Sodnica: Kdor pošteno posluje, ne potrebuje računov v Liechtensteinu

Grasser je bil tedaj finančni minister, ki je odločal o prodaji stanovanj. Vedel je za ponudbe, informacija pa je lahko prišla le od njega, je na sodišču na Dunaju odločila sodnica Marion Hohenecker. "Nobenega dvoma ni, da je bila podkupnina dana. To so potrdile številne priče in dokazi," je poudarila sodnica. Podkupnina je bila nakazana na tri različne račune v Liechtensteinu, pa tudi v "poštne nabiralnike" na Cipru. "Kdor pošteno posluje, ne potrebuje računov v Liechtensteinu," je dejala sodnica.

Zavrnila je tudi Grasserjeve navedbe, da je od tašče prejel približno pol milijona evrov gotovine. Grasser je namreč poročen z dedinjo draguljarskega imperija Swarovsky crystal in je bil zaradi svojega razkošnega in uživaškega življenjskega sloga priljubljena tarča tabloidov.

Sodišče je Grasserja obsodilo zaradi zlorabe zaupanja, ponarejanja dokazov in sprejetja podkupnine. To je v Avstriji prva obsodba zaradi korupcije ministra med opravljanjem položaja. Sodnica mu je dosodila osem let zapora. Večletne zaporne kazni so doletele tudi druge soobtožene. Sodba sicer še ni pravnomočna in Grasserjev odvetnik je že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče. "Gre za očitno napako," je dejal po poročanju BBC-ja.