Nekdanji makedonski premier Zoran Zaev ob razglasitvi zmage stranke SDSM. Foto: Reuters
Nekdanji makedonski premier Zoran Zaev ob razglasitvi zmage stranke SDSM. Foto: Reuters

Socialdemokratska SDSM je s tesno večino 36,12 odstotka volilnih glasov premagala opozicijsko konservativno VMRO-DPMNE, ki je po podatkih makedonske volilne komisije prejela 34,85 odstotka glasov.

Tako bodo znova pomembne manjše stranke, ki so se uvrstile v parlament, predvsem največja albanska DUI Alija Ahmetija, ki je tokrat prejela 11,3 odstotka glasov volivcev, je po preštetih 71 odstotkih glasov volivcev sporočila makedonska volilna komisija.

Sledi koalicija Zavezništva za Albance in Alternative z 8,52 odstotka glasov. Levica je osvojila 4,17 odstotka glasov, DPA pa 1,51.

Že prvi izidi po zaprtju volišč v sredo zvečer so nakazovali, da bo volilni izid tesen. Stran, na kateri volilna komisija objavlja rezultate, se je sesula po nekaj sekundah, tako vladni socialdemokrati kot opozicijska konservativna VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega pa so zatrjevali, da so v vodstvu.

Po podatkih državne volilne komisije je od 1,8 milijona volilnih upravičencev do 20.45 glasovalo 50,68 odstotka volivcev.

Odločilna glasova prinesla koalicija z Beso

Opozicijska konservativna VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega je izgubila prvič po letu 2002. Stranka se je sicer postavila na noge po tem, ko so nekdanjega predsednika stranke in premierja Nikolo Gruevskega obsodili na dve leti zapora, azil pa mu je zagotovila Madžarska. Foto: Reuters
Opozicijska konservativna VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega je izgubila prvič po letu 2002. Stranka se je sicer postavila na noge po tem, ko so nekdanjega predsednika stranke in premierja Nikolo Gruevskega obsodili na dve leti zapora, azil pa mu je zagotovila Madžarska. Foto: Reuters

Nekdanji makedonski premier Zoran Zaev, ki je na volitve popeljal koalicijo Zmoremo, je že razglasil zmago. "Zmoremo, res zmoremo. Uspelo nam je s prepričljivo in stabilno razliko treh poslancev pred VMRO-DPMNE, morda pa še enega ali dva več," je povedal svojim privržencem Zaev. "Državljani so glasovali za enotnost, solidarnost, gospodarsko domoljubje, pravičnost. Ljudje so izbrali dobro za danes in še boljše za jutri. Naša pot v prihodnje je potrjena, nevarnosti so jasno rekli ne," je še dodal.

S kom v koalicijo?

Kot je poročal RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin, bo koalicija za večino potrebovala vnovično zavezništvo z dozdajšnjim partnerjem, najmočnejšo albansko stranko DUI, ki je v vladah različnih barv že 18 let in v kateri so menili, da mora premier prvič postati Albanec. Z Zaevom se niso razšli prijateljsko, vsaj ne na videz. DUI bi se lahko povezal tudi s stranko VMRO-DPMNE, za večino bi morala v koalicijo v tem primeru še vsaj ena stranka.

V taboru Mickoskega se sinoči niso oglašali, stranka je izgubila prvič po letu 2002, čeprav kot zmagovalka ni sestavila zadnje vlade. A pobrala se je po hudi krizi, po tem, ko so nekdanjega predsednika stranke in premierja Nikolo Gruevskega obsodili na dve leti zapora, azil pa mu je zagotovila Madžarska, je sklenil Anžin.

Mickoski trdi, da so dobili več glasov od SDSM

Vodja VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je v medtem v prvem odzivu danes zatrdil, da je stranka dobila 10.000 več glasov kot SDSM in da ima verodostojnost za oblikovanje nove vlade. Dodal je, da so ta rezultat dosegli pod velikimi pritiski in ob številnih nepravilnostih. SDSM je obtožil množičnega podkupovanja, sumljiv pa naj bi bil tudi izpad spletne strani volilne komisije.

Stran, na kateri volilna komisija objavlja rezultate, se je namreč v sredo sesula po nekaj sekundah. Iz komisije so sporočili, da so spletno stran napadli hekerji od zunaj in da bodo uvedli preiskavo. Mia je danes poročala, da je bila v sredo tarča hekerskega napada tudi novičarska spletna stran Time, nekaj ur pa ni delovala niti spletna stran notranjega ministrstva.

Ovse: Volitve v glavnem potekale dobro

Mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so danes sporočili, da so volitve v glavnem dobro potekale in da so kandidati lahko svobodno tekmovali, čeprav je kampanja minila v znamenju negativne retorike na škodo razprave o vsebini. Opozorili so na pomembne spremembe pravnega okvira tik pred sklicem volitev in na dolgoletne strukturne težave pri sestavi volilnega imenika.

Zoran Zaev slavil v Severni Makedoniji