Juan Carlos se je pred preiskavo o korupciji umaknil v tujino. Foto: EPA
Juan Carlos se je pred preiskavo o korupciji umaknil v tujino. Foto: EPA

Španska medijska skupina NIUS je objavila fotografijo, ki naj bi Juana Carlosa prikazovala ob prihodu v Abu Dabi, poroča BBC. Pred tem so španski mediji poročali, da je nekdanji kralj odpotoval v Dominikansko republiko ali na Portugalsko.

Zdaj pa prihajajo poročila, da Juan Carlos zaseda celotno nadstropje v hotelu Emirates Palace s petimi zvezdicami v glavnem mestu v Združenih arabskih emiratih. Nekdanji kralj Španije je bil tesen prijatelj prestolonaslednika ZAE-ja Mohameda bin Zajeda Al Nahjana.

Kje je Carlos, sicer ni potrjeno. Španska kraljeva družina in vlada v Madridu ne želita razkriti njegove lokacije. Carlos je po skoraj 40 letih na položaju leta 2014 abdiciral, nasledil ga je pa njegov sin Felipe.

Carlos je odstopil po začetku preiskave o korupciji zoper moža njegove hčerke in svojega dragega lova na slone v Bocvani leta 2012 v času finančne krize v Španiji. Junija letos pa je špansko vrhovno sodišče sprožilo še preiskavo o domnevni vpletenosti nekdanjega kralja v sporazum o gradnji hitre železnice v Savdski Arabiji, potem ko je po abdikaciji izgubil imuniteto pred pregonom.

Juan Carlos je zanikal kakršno koli krivdo in dejal, da bo tožilcem na voljo za pogovor, če bo to potrebno.

Njegov odhod iz Španije je znova sprožil razpravo v državi o monarhiji in ugibanja, kam je odšel. Za svoj odhod iz države je v pismu sinu, sedanjemu kralju, zapisal, da ga je pri tem "vodila predanost služenju ljudstvu Španije in njenim institucijam".

Po Carlosovem odhodu je katalonski parlament, v katerem imajo večino separatistične stranke, v petek izglasoval nezavezujočo resolucijo, ki obsoja monarhijo. "Ne Španci ne Katalonci si ne zaslužijo tako glasnega in smešnega škandala na mednarodni ravni," je dejal katalonski predsednik Quim Torra.

Bili so tudi protesti v podporo Španiji kot republiki.

Nazadnje so v Španiji uvedli republiko leta 1931, po volitvah leta 1936 pa sta sledila upor nacionalističnih sil in državljanska vojna, v kateri je s pomočjo fašistične Italije in nacistične Nemčije zmagal diktator Francisco Franco. Ta je za svojega naslednika določil prav Juana Carlosa, ki je postal kralj leta 1975, po Francovi smrti.