Sodišče je Janukoviča obsodilo na 13 let zapora. Foto: Reuters
Sodišče je Janukoviča obsodilo na 13 let zapora. Foto: Reuters

Sodišče je razsodilo, da je Janukovičevo ravnanje odprlo vrata za rusko priključitev polotoka Krim leta 2014. "Janukovič je storil zločin proti temeljni nacionalni varnosti Ukrajine," je po sojenju dejal sodnik Vladislav Devjatko, poroča Radio svobodna Evropa.

Sodba še ni pravnomočna. Janukovičeva obramba je že napovedala pritožbo. Tožilstvo je sicer zahtevalo 15 let zapora.

Janukovič je bil leta 2010 izvoljen na predsedniških volitvah, ko je premagal takratno prozahodno premierko Julijo Timošenko. Proruski politik se je na oblasti obdržal do februarja 2014, ko so ga z oblasti odnesli krvavi protesti.

Janukovič se je zatekel v Rusijo, ki je kmalu zatem na Krim poslala vojake, zajela ključne zgradbe in izvedla referendum, na katerem so prebivalci podprli priključitev Rusiji. Združeni narodi in najmanj sto držav po svetu so referendum označili za nelegitimen.

Janukovič kot predsednik na novinarski konferenci leta 2013. Foto: Reuters
Janukovič kot predsednik na novinarski konferenci leta 2013. Foto: Reuters

Sodni proces v odsotnosti je potekal od maja 2017. Janukovič je sodeloval prek videokonference. Janukovičeva obramba je menila, da je sodni proces politično motiviran. Med sodnim procesom so zaslišali več kot 50 prič, med njimi zdajšnjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka in nekdanjega premierja Arsenija Jacenjuka.

Gre za prvi sodni proces proti nekdanjemu predsedniku države v Ukrajini.