še zadnji podpis. Ob Putinu stojita predsednika obeh domov parlamenta, Sergej Nariškin in Valentina Matvijenko. Foto: Reuters
še zadnji podpis. Ob Putinu stojita predsednika obeh domov parlamenta, Sergej Nariškin in Valentina Matvijenko. Foto: Reuters
Krim
Grafit v Simferopolu. Putin steguje roke po Krimu ali ga rešuje? Foto: EPA
Sergej Lavrov
Lavrov je dejal, da so ameriške sankcije proti ruskim državljanom 'popolnoma nezakonite' in da bodo povzročile 'umetne pregrade z Zahodom'. Foto: Reuters
Novo poglavje v ukrajinski krizi
Nova ruska republika že ustanovljena

Predtem je tudi zgornji dom ruskega parlamenta brez glasu proti potrdil pogodbo o priključitvi Krima k Rusiji. Svet federacij je sledil dumi, spodnjemu domu ruskega parlamenta, in soglasno glasoval za to, da Krim po 60 letih iz ukrajinskih znova pride v ruske roke.


"Častno zgodovinsko poslanstvo"
"Nismo le priče, temveč tudi sodelujemo v zgodovinskih dogodkih zadnjih dni. Svoje zgodovinsko poslanstvo smo opravili častno, odgovorno in v domoljubnem duhu," je po glasovanju poudarila predsednica sveta federacije Valentina Matvjenko. Akt o pripojitvi Krima je Putin podpisal v torek, duma ga je ratificirala v četrtek. V dumi je proti ratifikaciji glasoval en poslanec.

Sporazum o pripojitvi Krima in Sevastopola, ki je postalo mesto s federalnim statusom, je začel veljati ob torkovem podpisu, a predvideva prehodno obdobje do konca leta za njegovo formalizacijo. V tem obdobju mora biti izvedena integracija v gospodarski, finančni in pravni sistem Rusije. Določa tudi, da bodo volitve na Krimu in Sevastopolu septembra 2015.

Beneška komisija, svetovalno telo Sveta Evrope, je ocenila, da z vidika ukrajinske ustavne ureditve ni bilo podlage za razpis referenduma na Krimu. "Z vidika veljavne ustavne ureditve ni podlage za razpis referenduma, ki bi v Ukrajini kot unitarni državi dovoljeval razpis referenduma, katerega posledica bi bila lahko odcepitev Krima in njegova priključitev drugi državi. Krim je po ustavi in odločbah ustavnega sodišča Ukrajine nedeljiv del ukrajinskega ozemlja, o katerega usodi ni mogoče odločati na referendumu," je ocenila komisija. Komisija je še menila, bi na Krimu lahko odločali o višji stopnji lokalne samouprave polotoka, nikakor pa ne o odcepitvi.


Moskva zahteva 16 milijard dolarjev

Ruska diplomacija dela s polno paro. Premier Dmitrij Medvedjev je po pogovorih s Putinom dejal, da Ukrajina Rusiji dolguje 16 milijard ameriških dolarjev, saj bodo pogodbo med državama, s katero je Moskva Kijevu dobavljala poceni zemeljski plin v zameno za pomorsko oporišče v Sevastopolu, Rusi odpovedali. To stane 11 milijard dolarjev, a Ukrajina po njegovih besedah svoji veliki sosedi dolguje še dodatne tri milijarde dolarjev zaradi nedavnega posojila v obliki nakupa delnic ter še dve milijardi ruskemu naftnemu velikanu Gazpromu.

Putin je bil v odzivu na nove sankcije ZDA in Evropske unije proti njegovi državi precej strpen. Izjavil je, da se bo Rusija za zdaj vzdržala povračilnih sankcij. "Mislim, da se nam trenutno še ni treba odzvati," je dejal, hkrati pa zanikal, da bo Moskva kmalu uvedla vizume za ukrajinske državljane, o čemer se je v preteklih dneh govorilo. "Bom pa odprl račun pri banki Rossija," je dodal cinično, saj se je prav ta banka znašla na udaru Američanov. So pa poslovanje z omenjeno banko prekinili pri Visi in Mastercardu.

Združitev, ne priključitev
Zunanji minister Sergej Lavrov je v nagovoru poslancev v svetu federacij dejal, da Moskva "težko sprejema dogovore z Zahodom, ki je izgubil stik z resničnostjo", ter dodal, da je uporaba izraza "priključitev", ne pa združitev s Krimom žalitev za vse prebivalce tega polotoka.

Novo poglavje v ukrajinski krizi
Nova ruska republika že ustanovljena