Znova bo tudi obstal promet na letališčih. Foto: Reuters
Znova bo tudi obstal promet na letališčih. Foto: Reuters

Osrednja zahteva so višje plače, ki bi delavcem pomagale pri spoprijemanju z visoko inflacijo.

Vlaki naj bi povsem obstali, saj je nemški železniški operater Deutsche Bahn odpovedal vse vožnje vlakov na daljše razdalje, od letališč bo delovalo le berlinsko. Po podatkih združenja letališč bi lahko ponedeljkova stavka prizadela 380.000 potnikov.

Prav tako naj bi obstal mestni potniški promet v sedmih od 16 pokrajin. Zaradi največje stavke v zadnjih desetletjih bo na milijone Nemcev ostalo brez prevoza. Glede na to, da v stavki sodelujejo tudi zaposleni na nemških avtocestah, se v ponedeljek bojijo večjih zamud zaradi preobremenjenosti.

Promet naj bi bil oviran do sredine tedna.

K opozorilni stavki sta pozvala dva ključna nemška sindikata, sindikat zaposlenih v javnem sektorju Verdi in sindikat železničarjev EVG.

Vodja Verdija Frank Werneke je v pogovoru za časopis Bild am Sonntag povedal, da je stavka nujna, saj da je na kocki preživetje na tisoče zaposlenih. "Ljudje niso samo podplačani, so povsem izčrpani od čezmernega dela," je dejal Werneke.

Verdi zahteva 10,5-odstotno zvišanje plač, kar bi pomenilo dvig za najmanj 500 evrov mesečno, medtem ko EVG zahteva 12-odstotno zvišanje plač oz. najmanj 650 evrov več mesečno. "Stavka je potrebna, da bi poslali zaposlenim jasno sporočilo, da bomo vehementno stali za svojimi zahtevami," je dejal Werneke.

Nemci razumevajoči do zaposlenih

V Nemčiji so cene februarja narasle več kot pričakovano – do 9,3 odstotka v primerjavi z letom pred tem. "Za na tisoče zaposlenih je vprašanje preživetja, da dobijo znatno povišanje plač," je opozoril.

Z nemških železnic Deutsche Bahn so sporočili, da je stavka "popolnoma čezmerna, neutemeljena in nepotrebna".

Po raziskavi nemške tiskovne agencije DPA kljub velikim težavam, ki jih je prinesla stavka v transportnem sektorju v Nemčiji, večina državljanov prekinitev dela razume.

Glede na raziskavo se stavka zdi "upravičena" ali "popolnoma upravičena" 55 odstotkom vprašanih. Da je stavka "neupravičena" ali "popolnoma neupravičena", pa meni 38 odstotkov anketiranih.