Nadzor nemške policije na meji s Poljsko. Foto: Reuters
Nadzor nemške policije na meji s Poljsko. Foto: Reuters

Okrepitev nadzora na meji nameravajo povezati z že obstoječim naključnim policijskim nadzorom, je za nemški tednik Welt am Sonntag povedala ministrica.

"Trenutno preverjamo ustrezne dodatne ukrepe mejne policije," je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva.

Ministrica se namreč s Češko pogovarja tudi o možnosti, da bi pri njih delovali nemški policisti, podobno kot je Nemčija sklenila dogovor s Švico. Nemški policisti lahko tako v tesnem sodelovanju s švicarskimi kolegi na ozemlju Švice izvajajo inšpekcijske preglede in preprečujejo nepooblaščen vstop v Nemčijo, je pojasnila ministrica.

Ukrep uvedbe nadzora na meji s Češko, Poljsko in Švico so sicer v petek predlagali poslanci konservativne unije CDU/CSU, ki želijo tako omejiti prihod prebežnikov v državo. Na razpravi v parlamentu je ministrica sicer sprva zavrnila predloge Unije, češ da trenutni ukrepi delujejo.

Faeser se je zavzela tudi za tesnejše sodelovanje glede migracij med Evropsko unijo in Turčijo, saj trenutni odnosi po njenem mnenju zahtevajo "posodobitev".

Strožji nadzor je podprl tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je na shodu socialnih demokratov (SPD) v Nürnbergu dejal, da se je število prihodov prebežnikov v Nemčijo dramatično povečalo. Zagotovil je, da je Nemčija zavezana pravici do azila, obenem pa zagovarja tudi, da se v domovino vrne osebe, ki so jim zavrnili prošnje ali so storili kazniva dejanja.

Število ljudi, ki so leta 2022 prišli v Nemčijo, je bilo po podatkih nemške zvezne statistične agencije Destatis večje kot v katerem koli drugem letu, pri čemer je leta 2022 v državo vstopilo približno 2,67 milijona ljudi. V to številko je sicer vključenih 1,1 milijona ukrajinskih beguncev, ki so se zatekli v Nemčijo, potem ko je Rusija februarja lani sprožila vojaško agresijo na Ukrajino.

Nemčija je poostrila nadzor na meji s Poljsko in Češko