Stavka je popolnoma ustavila medkrajevne železniške povezave, pa tudi večino regionalnih in primestnih železniških storitev. Foto: EPA
Stavka je popolnoma ustavila medkrajevne železniške povezave, pa tudi večino regionalnih in primestnih železniških storitev. Foto: EPA

Sindikata Verdi in EVG sta današnjo stavko organizirala z namenom povečanja pritiska na vlado pred tretjim krogom pogajanj o zvišanju plač in izboljšanih pogojih dela v javnem sektorju, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž.

Sindikat Verdi, ki ima skoraj dva milijona članov, zastopa široko paleto 2,5 milijona javnih uslužbencev in zanje zahteva 10,5-odstotno zvišanje plač ali najmanj dodatnih 500 evrov mesečno.

Sindikat železnic in prometa EVG pa zahteva 12-odstotno povišanje ali najmanj 650 evrov višje plače mesečno za zaposlene na železnicah in v avtobusnih prevozih. "Tokratna stavka je stvar preživetja," je dejal vodja sindikata Verdi Frank Werneke.

"V javnem sektorju obstaja velika potreba po novih delovnih mestih, hkrati so številna delovna mesta nezasedena, in sicer zato, ker so plače v javnem sektorju prenizke in moramo zdaj nadomestiti zaostanek za drugimi tarifnimi področji," je dejal.

Cene življenjskih potrebščin so v Nemčiji v letu dni narasle za 9,3 odstotka, na nekaterih drugih področjih še več, zato je vsaj 10-odstotno povišanje plač nujno, še pojasnjuje sindikat.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je pred današnjim tretjim krogom pogajanj, ki naj bi bil zadnji, opozorila, da so zahteve previsoke in da občine za takšna zvišanja nimajo dovolj velikega proračuna.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sindikati pričakujejo ugoditev zahtevam

Po besedah vodje sindikata EVG Martina Bukerta je stavka potrebna in sorazmerna. "Danes poudarjamo, da transportni sektor ne sme biti izključen iz splošnega zviševanja plač v državi," je poudaril Burkert pred začetkom tretjega kroga pogajanj o plačah v javnem sektorju.

Sindikati od delodajalcev pričakujejo, da ugodijo zahtevam, ne pa protiponudb, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Železniški operater Deutsche Bahn je sicer ponudil zvišanje plač približno 180.000 zaposlenim v dveh fazah za skupno pet odstotkov plus morebitna enkratna plačila v višini 2500 evrov, kar so v EVG-ju zavrnili.

Vodja kadrovske službe pri Deutsche Bahn Martin Seiler je stavko označil za nepotrebno, sindikate pa pozval, naj se nemudoma vrnejo za pogajalsko mizo.

Po Burkertovih besedah se je sicer današnji stavki pridružilo okoli 30.000 zaposlenih v 50 podjetjih s področja železniškega prometa, ki so del pogajanj. "Gre za ogromno številko," je ocenil.

Stavka je popolnoma ustavila medkrajevne železniške povezave, pa tudi večino regionalnih in primestnih železniških storitev. Pri nemških železnicah pravijo, da je stavka pretirana in nepotrebna.

Odpovedani poleti, tudi povezave z Ljubljano

Nemška letališča in letalski prevozniki, münchensko ne obratuje že od nedelje, opozarjajo na nepotrebno milijonsko denarno škodo zaradi odpovedanih poletov.

Med drugi so bili zaradi stavke odpovedani tudi današnji poleti med frankfurtskim in münchenskim letališčem ter Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana.

Po državi vlada kaos, letala, razen v Berlinu, ne pristajajo in vzletajo, vlaki po državi ne vozijo, v številnih mestih stoji javni prevoz, ni odvoza smeti, vrtci ne delujejo. Zaposleni v nemškem javnem sektorju so znova odkrili svojo moč, piše časopis Süddeutsche.

Delavski boj brez velikega učinka po besedah vodje Verdija Wernekeja ne bi pripeljal do ničesar. Priznal je, da današnja stavka povzroča težave številnim potnikom in dopustnikom, a je po njegovih besedah bolje potrpeti "en takšen dan, ki lahko vodi v dogovor, kot pa več tednov industrijskih akcij".

Nemčija v primežu največje stavke javnega sektorja