Andrea Nahles bo odstopila tako z mesta vodje socialnih demokratov kot z mesta vodje parlamentarne skupine. Foto: Reuters

SPD je na volitvah v Evropski parlament pred tednom dni zbral le 15,8 odstotka glasov, s čimer se je uvrstil na tretje mesto za Zelenimi. V novem sklicu Evropskega parlamenta bodo imeli 16 poslancev, kar je 11 manj kot doslej. Dodaten pritisk za SPD predstavlja tudi zgodovinska izguba tradicionalne "rdeče" trdnjave Bremna, kjer so pred tednom dni po več desetletjih izgubili na deželnih volitvah.

"Razprava znotraj parlamentarne skupine kot tudi odziv posameznih članov stranke sta mi dala vedeti, da nimam več njihove podpore na tem položaju," je dejala Andrea Nahles. Kot voditeljica SPD-ja bo odstopila v ponedeljek, v torek pa tudi z mesta vodje parlamentarne skupine.

Za zdaj ni znano, kdo bo na mestu vodje stranke nasledil dozdajšnjo voditeljico, ki je bila prva ženska na čelu nemških socialdemokratov. Vodenje stranke je prevzela aprila lani. V igri je več imen.

Nemška tiskovna agencija DPA kot morebitne nove vodje nemških socialdemokratov omenja ministrske predsednike treh dežel - Spodnje Saške Stephana Weila, Meklenburg-Pomorjansko Manuelo Schwesig in Porenje-Pfalško Malu Dreyer. Možnosti za vodenje stranke imajo po navedbah agencije še finančni minister Olaf Scholz, poslanec Rolf Mützenich, vodja poslanske skupine SPD-ja v Severnem Porenju-Westfaliji Achim Post ter nekdanji predsednik Evropskega parlamenta in stranke Martin Schulz.

Iz SPD-ja so medtem že sporočili, da bo vodenje poslanske skupine prevzel dosedanji namestnik Andree Nahles v poslanski skupini Mützenich. Sprva je bilo sicer predvideno, da bodo v stranki novega vodjo poslanske skupine izbirali v torek, a so že danes soglasno izbrali Mützenicha za začasnega vodjo.

V CDU-ju pozivajo k stabilnosti koalicije. Na sliki predsedujoča stranke Annegret Kramp-Karrenbauer. Tudi konservativna unija je tako kot socialdemokrati zabeležila zgodovinsko najslabši rezultat na evropskih volitvah. Čeprav je CDU/CSU z 28,9 odstotka podpore zmagovalec volitev, so izgubili 6,5 odstotne točke podpore in pet poslanskih mandatov. Foto: Reuters

Napovedani odstop Andree Nahles je presenečenje za številne, saj je sprožila postopek za glasovanje o njeni podpori, ki bi ga mogli izvesti v torek.

Andrea Nahles je postala vodja SPD-ja aprila 2018, vodja parlamentarne skupine pa je od septembra 2017. Bila je prva voditeljica stranke, katere zgodovina sega v leto 1863, s čimer je SPD najstarejša stranka v nemškem parlamentu bundestagu.

Vse od leta 2013 je bil SPD del velike nemške koalicije s konservativnim blokom CDU/CSU.

CDU poziva k stabilnosti koalicije

Glede na to, da so socialni demokrati v koaliciji s krščanskimi demokrati (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel, bi lahko novi vodja stranke, če bi bil bolj levo usmerjen, zamajal zavezništvo, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Vodja CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer je zato popoldne pozvala SPD, naj kljub odstopu Nahlesove ohrani stabilnost črno-rdeče koalicije. Poudarila je, da po mnenju njene stranke zdaj ni čas za strankarsko taktiziranje ter da se CDU še naprej zavzema za ohranitev velike koalicije.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je zatem v izjavi za javnost napovedala, da bo vlada kljub odstopu Andree Nahles nadaljevala delo "z vso resnostjo in veliko odgovornostjo". Dodala je, da so zadeve, ki jih mora vlada rešiti, še na mizi, in sicer tako v Nemčiji kot tudi v Evropi in svetu. "In v tem duhu bomo nadaljevali delo," je poudarila.