Med epidemijo covida-19 imajo številne države težave s pomanjkanjem krvi. Foto: EPA
Med epidemijo covida-19 imajo številne države težave s pomanjkanjem krvi. Foto: EPA

Homoseksualni moški v monogamnih partnerskih odnosih ne bodo več podvrženi nobenim zahtevkom.

Homoseksualci z več kot enim spolnim partnerjem in heteroseksualci, "ki pogosto menjujejo partnerje", pa se bodo morali pred doniranjem krvi štiri mesece vzdržati spolnosti, po navedbah Reutersa kažejo dokumenti nemškega ministrstva za zdravje.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje je potrdil, da bodo spremembe uvedli ob naslednjem pregledu pravil za doniranje krvi, a ni povedal, kdaj naj bi se to zgodilo.

"Kri ni homoseksualna ali heteroseksualna"

V Svobodni demokratični stranki (FDP) so pozdravili odločitev, a hkrati pozvali k pravilom, ki bi se še bolj osredotočala na tveganje posameznika, ne pa na spolno usmerjenost.

"Kri ni homoseksualna ali heteroseksualna. Varna spolnost med dvema samskima moškima ne predstavlja večjega tveganja kot nezaščiten odnos heteroseksualnih ljudi," je ob tem povedal tiskovni predstavnik stranke za zadeve LGBT+ Jens Brandenbrug. "Tveganje za okužbo ni odvisno od spolne usmerjenosti, ampak od vedenje posameznika," je poudaril.

Zaradi pomanjkanja prepoved odpravili v Združenem kraljestvu

Posledica pandemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov je pomanjkanje krvi v številnih državah po svetu. Združeno kraljestvo in Avstralija sta zaradi pomanjkanja letos odpravila prepoved krvodajalstva homoseksualcev. Ukrep so uvedli v 80. letih med epidemijo HIV-a in aidsa, številne zdravniške in LGBT+ skupine pa so prepoved označevale za diskriminatorno in zastarelo.

Prakse v državah po svetu so sicer precej različne. V Grčiji in Singapurju homoseksualci ne smejo darovati krvi, medtem ko v Španiji, Italiji in na Portugalskem ni razlik pri obravnavanju krvodajalcev glede na njihovo spolno usmerjenost.