"Če ni krvodajalcev, ni krvi," je poudarila predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž, ki je v bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru tudi sama darovala kri. Foto: Rdeči križ

"Varna in zadostna preskrba s krvjo je eden izmed pomembnih stebrov zdravstvene oskrbe in s tem tudi javnega zdravja," ob svetovnem dnevu krvodajalcev sporoča Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije. Letošnja svetovna kampanja ob dnevu krvodajalcev, ki ga praznujemo že vse od leta 2005, posebej izpostavlja mlade in njihovo vlogo pri zagotavljanju varne oskrbe s krvjo. Ti so v številnih državah v ospredju dejavnosti in pobud, katerih cilj je doseči varno oskrbo s krvjo.

"Pandemija covida-19 je postavila sistem preskrbe s krvjo na preizkušnjo. Čeprav se je svet malce upočasnil in so se potrebe po krvi zato nekoliko zmanjšale, je bilo treba zagotoviti zdravljenje s krvjo za nujne primere in hudo bolne, pri katerih transfuzije ni mogoče odložiti," je dejal predsednik Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, Anton Justin.

Ob močni tradiciji krvodajalca v Sloveniji nikoli ni zmanjkalo krvi

Slovenija se s številom krvodajalcev uvršča v evropsko povprečje, na področju preskrbe s krvjo pa smo samozadostni, so na svoji spletni strani zapisali na Zavodu za transfuzijsko medicino. Specialistka transfuzijske medicine z oddelka za preskrbo s krvjo Polonca Mali je v izjavi novinarjem dejala, da v Sloveniji dnevno potrebujemo od 350 do 400 krvodajalcev.

Vsaj enkrat letno daruje kri 62 tisoč Slovencev, nekateri med njimi tudi do štirikrat na leto. Foto: BoBo
Vsaj enkrat letno daruje kri 62 tisoč Slovencev, nekateri med njimi tudi do štirikrat na leto. Foto: BoBo

"Veseli nas, da v vseh teh letih v slovenskem zdravstvu nikoli ni zmanjkalo krvi. Leta 1953 je Rdeči križ prevzel organizacijo, motivacijo in promocijo krvodajalcev, da sploh pridejo, se odzivajo, da organizirajo odvzeme na terenskih krvodajalskih akcijah vsak dan v določenem kraju Slovenije. Res smo veseli. To nas uvršča v sam svetovni vrh in lahko smo ponosni na tradicijo," je povedala Malijeva.

Zaradi preprečevanja prenosa novega koronavirusa posamezniki, ki so bili v tujini, še 14 dni po prihodu domov ne smejo darovati krvi, zato Rdeči križ Slovenije poziva vse, da še pred odhodom na dopust zavihajo rokav in darujejo kri. S tem bodo pripomogli k vzdrževanju poletnih zalog krvi in izvajanju operativnega programa.

Junaki, zaradi katerih življenje teče dalje

Ob svetovnem dnevu krvodajalcev je na transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru kri darovala tudi predsednica Rdečega križa Slovenije (RKS) Vesna Mikuž. "Krvodajalstvo je vrednota, ki se pri nas prenaša z generacije na generacijo. Od prve krvodajalske akcije do danes so krvodajalci kri darovali več kot 6.144.608- krat. Nekako tako, kot da bi vsak prebivalec Slovenije trikrat daroval kri," je poudarila v poslanici. Kot je dodala, tudi prilagoditve zaradi nadzorovanja širjenja covida-19 niso zaustavile tega najbolj množičnega izražanja solidarnosti državljanov. "Prebivalci Slovenije smo upravičeno ponosni na krvodajalce, ki imajo darovanje v krvi in so pravi junaki sodobnega časa, zaradi katerih življenje teče dalje," je dodala Vesna Mikuž.

Ob tem je spomnila, da RKS, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol že enajsto leto sodelujejo v skupnem projektu spodbujanja krvodajalstva v Sloveniji, ki tokrat poteka pod sloganom "Velika družina srčnih ljudi". "Krvodajalci darujejo svoje dragoceno darilo in ga z veseljem delijo," je dejala in se zahvalila vsem krvodajalcem, prostovoljcem in številnim organizatorjem krvodajalstva.