Pristojne službe so bundestag že trikrat letos opozorile na tuje kibernetske napade. Foto: EPA
Pristojne službe so bundestag že trikrat letos opozorile na tuje kibernetske napade. Foto: EPA

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva je Rusijo opozorila, naj takoj ustavi kibernetske napade ali pa bodo sledile posledice.

"Nemška vlada dojema ta nesprejemljiva dejanja kot ogrožanje varnosti Nemčije, ogrožanje procesa oblikovanja demokratične volje in hudo obremenitev dvostranskih odnosov," je dejala.

Na nemškem zunanjem ministrstvu imajo zanesljive dokaze, da "kibernetski akterji ruske države, konkretneje vojaška obveščevalna služba GRU," izvaja kampanjo širjenja dezinformacij, je pojasnila omenjena predstavnica zunanjega ministrstva.

Sorodna novica Merklova: Obstajajo dokazi o ruskih poskusih vohunjenja

Tarča napadov so predvsem nemški poslanci in njihovi sodelavci. Hekerji skušajo med drugim s t. i. phishing elektronskimi sporočili dobiti osebne podatke poslancev, da bi tako lahko izvedli krajo identitete. To naj bi bile samo priprave na širjenje dezinformacij v predvolilni kampanji v Nemčiji, še ugotavljajo v Berlinu.

Nemška uprava za kibernetsko varnost je po poročanju Deutsche Welle letos že najmanj trikrat opozorila bundestag pred tujimi kibernetskimi napadi. Nazadnje so bili tarča napadov številni poslancev krščanskih demokratov in socialdemokratov, še navaja Deutsche Welle.