Baerbock in Lashet sta se večino soočenja zapletala v besedne dvoboje, Scholz (desno) je ohranjal mirnost. Foto: Reuters
Baerbock in Lashet sta se večino soočenja zapletala v besedne dvoboje, Scholz (desno) je ohranjal mirnost. Foto: Reuters

Socialdemokrati (SPD) so pred tednom dni v javnomnenjskih anketah prvič prehiteli konservativno unijo CDU/CSU, zdaj so očitno prednost še okrepili. Krščanskim demokratom podpora pada, odkar je Angela Merkel napovedala slovo, dodaten udarec je bil incident kanclerskega kandidata Armina Lascheta, ki se je pred mesecem dni v Severnem Porurju - Vestfaliji prešerno nasmejal med predsednikovim nagovorom svojcem umrlih v katastrofalnih poplavah.

Sorodna novica V apokaliptičnih poplavah v Nemčiji in Belgiji umrlo že 153 ljudi

Še spomladi so ankete pred socialdemokrate uvrščale tudi Zelene z najmlajšo kanclersko kandidatko doslej, 40-letno Annaleno Baerbock. Tri kanclerske kandidate strank z največjo podporo so tudi povabili na nedeljsko televizijsko soočenje.

Laschetu podpora vztrajno pada. Foto: Reuters
Laschetu podpora vztrajno pada. Foto: Reuters

"Vedno znova čutim veter v prsi, tako kot zdaj. Toda ali ne čutimo vsi vetra sprememb, ki nam piha v obraz? V takih časih potrebujemo vztrajnost, zanesljivost in notranji kompas. To ponujam," je volivce nagovoril Laschet.

Baerbock je bila kritična do obeh protikandidatov, da tudi po uničujočih poplavah v Nemčiji podnebnih sprememb ne dajeta na prvo mesto. "Očitno nimata načrta," je dejala in obljubila solarne panele na vsaki strehi ter prepoved prodaje vozil z motorji z notranjim izgorevanjem do leta 2030.

"Najprej omejite industrijo, nato jim naročite, naj delajo hitreje. Ne vem, ali državljani sploh razumejo programe, ki jih je opisala gospodična Baerbock," ji ni ostal dolžan Laschet, ki se je večino soočenja zapletal v besedne dvoboje s kandidatko Zelenih.

Scholza je na drugi strani napadel, da ni izključil koalicije s skrajno levičarsko Levico.

Scholz obljublja stabilne finance

Olaf Scholz je po poročanju Reutersa med debato ohranjal mirnost, finančni minister se je osredotočal na finančne tematike, predvsem pokojnine. "Obljubljam družbo, ki spoštuje vrednote. Spoštovanje za vse. Zato potrebujemo boljše plače, višjo minimalno plačo in seveda stabilne pokojnine," je dejal.

"Ustaviti moramo človeško ustvarjene podnebne spremembe, da bomo zagotovili dobra delovna mesta čez 10, 20 in 30 let," je poudaril.

Scholzu, podkanclerju in finančnemu ministru, se obeta največja podpora na volitvah. Foto: Reuters
Scholzu, podkanclerju in finančnemu ministru, se obeta največja podpora na volitvah. Foto: Reuters

Podpora socialdemokratom raste

Anketa podjetja Forsa takoj po soočenju je pokazala, da 36 odstotkov gledalcev meni, da je zmagal Scholz. 30 odstotkov kot zmagovalko debate vidi Baerbock, le 25 odstotkov pa Lascheta.

Podpora socialdemokratom raste tudi v drugih anketah. Socialdemokrati so v javnomnenjski anketi podjetja INSA za časnik Bild am Sonntag sploh prvič v štirih letih dosegli 24 odstotkov podpore, podpora CDU/CSU-ju je padla na 21 odstotkov, kar je njihov sploh najslabši izid v zgodovini anket INSE.

Prvo soočenje treh kanclerskih kandidatov v Nemčiji