Parlament bo moral zaradi odločitve ustavnega sodišča sprejeti ustrezne spremembe omenjenega zakona. Foto: EPA
Parlament bo moral zaradi odločitve ustavnega sodišča sprejeti ustrezne spremembe omenjenega zakona. Foto: EPA

Pritožniki so želeli razveljaviti zakon, ki je od leta 2015 prepovedoval pomoč pri samomoru, ki bi jo v zameno za plačilo izvajale organizacije ali zdravniki.

"Prepoved storitev pomoči pri samomoru krši temeljni zakon in je nična," je po poročanju Guardiana razsodilo ustavno sodišče.

Zakonodajalec mora zdaj sprejeti nova pravila, ki bodo upoštevala odločitev sodišča.
Zaradi omenjenega zakona so nekateri na smrt bolni ljudje v Nemčiji iskali pomoč pri sorodnikih ali šli v tujino, konkretno v Švico ali na Nizozemsko.

Sodišče je razsodilo, da ustava zagotavlja pravico do določanja lastne smrti, kar pomeni tudi svobodo končati svoje življenje in pri tem uporabiti pomoč, ki jo nekdo prostovoljno ponudi. Ta odločitev posameznika mora biti spoštovana, meni sodišče.

Nekateri zdravniki so spremembi zakona nasprotovali iz strahu, da bi lahko povzročile tveganje prezgodnjih dejanj v primerih, v katerih želja po smrti ne bi bila jasno izražena.

Evtanazija, pri kateri zdravnik bolniku, ki želi umreti, injicira smrtonosni odmerek, ali pa ljudje ta postopek opravijo sami, je zakonita v le nekaj državah.

Vprašanje evtanazije je v Nemčiji posebej občutljivo zaradi holokavsta in nacističnih eksperimentov na Judih in drugih žrtvah, še piše Guardian.