Nemški obrambni minister Boris Pistorius je poudaril, da nihče ne bo prisiljen služiti v vojski proti svoji volji ali prepričanju. Foto: Reuters
Nemški obrambni minister Boris Pistorius je poudaril, da nihče ne bo prisiljen služiti v vojski proti svoji volji ali prepričanju. Foto: Reuters

Obvezen bi bil tudi vpoklic na fizično testiranje, vendar bi vpoklicali le tiste, ki bi že sami izrazili zanimanje za služenje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pistorius je zamisel opisal kot "selektivno služenje vojaškega roka". Sistem bi po njegovih besedah vojski omogočil, da na usposabljanje vpokliče le najsposobnejše, najprimernejše in najbolj motivirane posameznike.

"Ne želimo dolgočasnega, nesmiselnega služenja vojaškega roka," je dejal minister in pojasnil, da bi bili mladi moški obvezani izpolniti vprašalnik, medtem ko bi mlade ženske le pozvali, naj ga izpolnijo. Služenje naj bi trajalo šest ali 12 mesecev.

Po pričakovanjih bi na fizično testiranje letno vpoklicali približno 40.000 ljudi, vprašalnik pa bi jih vsako leto izpolnilo približno 400.000. Trenutno lahko sicer Nemčija letno izuri od 5000 do 7000 nabornikov, vendar naj bi kapacitete v prihodnje povečali.

Pistorius je poudaril, da nihče ne bo prisiljen služiti v vojski proti svoji volji ali prepričanju. "Seveda bodo imeli ljudje pravico zavrniti služenje vojaškega roka. To ostaja nespremenjeno," je zagotovil.

Predlog predstavlja prvi korak k morebitni uvedbi neke oblike obveznega služenja vojaškega roka v Nemčiji. Odzivi nanj so sicer v nemški politiki mešani. Javna razprava o tej temi naj bi se začela še pred poletnimi parlamentarnimi počitnicami.

Vojaško obveznost je Nemčija ukinila pred 13 leti. Vojaško služenje je bilo sicer mogoče zavrniti in namesto tega opraviti civilno.

Nemška vlada želi povečati število poklicnih vojakov in rezervistov