Nemška ministrica za družino in ženske Franziska Giffey pozdravlja dogovor, ki ga je označila za zgodovinskega. Foto: AP
Nemška ministrica za družino in ženske Franziska Giffey pozdravlja dogovor, ki ga je označila za zgodovinskega. Foto: AP

V skladu z dogovorom, ki so ga v petek sprejeli Krščanski demokrati Angele Merkel in partnerski Socialni demokrati, morajo po novem uprave podjetij z več kot tremi člani vključiti najmanj eno žensko.

Do zdaj je bil v veljavi prostovoljni sistem, za katerega kritiki pravijo, da mu ni uspelo doseči želenega premika k večjemu ravnotežju med spoloma.

"To je zgodovinski dosežek. S tem bo konec izključno moških uprav v večjih podjetjih. Postavljamo zgled za bolj trajnostno, moderno družbo," je dejala nemška ministrica za družino in ženske Franziska Giffey.

Sorodna novica Nemška vlada podprla predlog o več ženskah na vodilnih položajih

"Izkoriščamo celoten potencial naše države, da bi bili najboljši v mešanih ekipah lahko uspešnejši. Ker nič se ne opravi na prostovoljni bazi, za premik naprej pa potrebujemo navodila."

Tudi kritike kvot

Nedavna raziskava švedsko-nemške fundacije AllBright je namreč pokazala, da zastopanost žensk v upravah nemških podjetij zaostaja za drugimi večjimi gospodarstvi – in celo upada.

Ženske predstavljajo 12,8 odstotka uprav 30 največjih nemških podjetij. Za primerjavo: V ZDA je ta delež 28,6 odstotka, v Veliki Britaniji 24,5 odstotka, v Franciji pa 22,2 odstotka.

A, kot piše Guardian, bodo prisilne kvote razburile nekatere v nemškem poslovnem svetu, ki trdijo, da je poteza neupravičen poseg v zasebna podjetja.

Nemška zvezna vlada je sicer že julija podprla prvo strategijo za boj proti neenakopravnosti med spoloma, ki uvaja zmanjšanje plačnih razlik med moškimi in ženskami in zahteva več žensk na vodilnih položajih.