Namen aplikacije je izključno preprečevanje širjenja okužb, vsi zbrani podatki pa se bodo po dveh tednih avtomatično izbrisali, poudarjajo nemške oblasti. Foto: Reuters
Namen aplikacije je izključno preprečevanje širjenja okužb, vsi zbrani podatki pa se bodo po dveh tednih avtomatično izbrisali, poudarjajo nemške oblasti. Foto: Reuters

Uporaba aplikacije, ki uporabnika posvari ob morebitnem stiku z okuženo osebo, je prostovoljna in ni prva te vrste, je pa najboljša na področju zasebnosti in varovanja podatkov, je zagotovil vodja kabineta kanclerke Angele Merkel Helge Braun, ki je državljane pozval, naj si namestijo aplikacijo na svoje naprave.

Osnovana na decentraliziranem sistemu

"Nameščanje in uporaba sta majhna koraka za vsakega od nas, ampak velik korak v boju proti pandemiji," je dejal Braun. Nemški minister za zdravje Jens Spahn pa je zavrnil ugotovitve univerze v Oxfordu iz aprila, ko so opozarjali, da je lahko aplikacija učinkovita le, če jo uporablja več kot 60 odstotkov prebivalstva. Po mnenju vlade je aplikacija lahko učinkovita že, če si jo namestijo osebe, ki imajo veliko stikov z drugimi.

Aplikacijo je razvil nemški inštitut Robert Koch (RKI) v sodelovanju z zasebnimi podjetji. Namen aplikacije je, da bi olajšala sledenje verigam okužb, s tem da bo opozorila uporabnike, ki so bili morda v stiku z okuženo osebo. Osnovana je na decentraliziranem sistemu, kar pomeni, da se večina podatkov in informacij shranjuje na napravah uporabnikov, in ne na osrednjem strežniku, do katerega imajo dostop oblasti. Deluje s pomočjo tehnologije bluetooth, ki ne omogoča sledenja lokaciji.

Težave Norveške z aplikacijo

V več državah so že zagnali aplikacije za sledenje okužbam, med drugim na Kitajskem in v Južni Koreji. V Italiji je ta teden aplikacija na voljo za vse državljane, potem ko so jo pred tem testno zagnali le v določenih deželah. Medtem pa imajo več težav na Norveškem, kjer so delovanje aplikacije zaradi varnostnih pomislekov začasno prekinili. Po oceni nevladne organizacije Amnesty International je namreč norveška aplikacija med najbolj nevarnimi na svetu na področju zasebnosti.

Iz Osla so sporočili, da aplikacija od torka ne bo več zbirala podatkov. Te so namreč shranjevali na osrednjem strežniku, vse že zbrane podatke uporabnikov pa bodo čim prej izbrisali, so zagotovile oblasti. Norveški urad za zaščito podatkov je sicer pred tem v ponedeljek skušal začasno prepovedati obdelavo podatkov, ki so jih zbirali prek aplikacije. Več o prihodnosti aplikacije bo znano prihodnji teden.