Foto: EPA
Foto: EPA

Policija je dejanje 60-letnika razkrinkala ta mesec. Moškega niso pridržali, poteka pa proti njemu preiskava zaradi nedovoljenega izdajanja cepilnih potrdil in ponarejanja dokumentov, poročajo nemški mediji.

Ujeli so ga v cepilnem centru v Eilenbergu, kamor je prišel na cepljenje dva dni zapored. Policija je pri njem zasegla več praznih cepilnih potrdil in začela kazensko preiskavo.

Za zdaj ni znano, kakšen je vpliv 90 odmerkov, pri čemer gre za različna cepiva, na njegovo zdravje.

Nemška policija je v povezavi s ponarejanjem cepilnih potrdil v zadnjih mesecih izvedla več preiskav.

V večini države v trgovinah niso več obvezne zaščitne maske

Čeprav se tudi v Nemčiji, kot v številnih drugih državah, v zadnjih tednih povečuje oz. je visoko število potrjenih okužb, so večino covidnih omejitev odpravili. Zaščitne maske tako od petka niso več obvezne v trgovinah in večini gledališč, so pa še obvezne v javnem prevozu. Prav tako maske niso več obvezne v večini šol. V nemškem združenju učiteljev so se sicer zavzeli za prostovoljno nošnjo mask do velikonočnih počitnic, poroča AP.

Le v dveh zveznih deželah, Hamburgu in Mecklenburgu-Predpomorjanski, maske v trgovinah za zdaj ostajajo obvezne.

V nedeljo so potrdili 74.053 novih okužb, medtem ko jih je bilo teden dni prej 111.224.

Tudi v Litvi maske v zaprtih prostorih niso več obvezne

Ukrepe odpravljajo tudi druge evropske države. V Litvi maske v zaprtih prostorih od danes naprej niso več obvezne, vendar vlada še vedno priporoča prostovoljno nošenje. Iz uredbe so sicer izvzete bolnišnice in domovi za starejše ter javni prevoz, kjer maske ostajajo obvezne.