Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsedujoči sodnik Reinhold Baier v Münchnu je danes odločil, da je obtožena kriva "dveh zločinov proti človečnosti v obliki zasužnjevanja", pomoči in sodelovanja pri poskusu umora ter članstva v teroristični organizaciji.

Nemško zvezno tožilstvo je 30-letni Jennifer Wenisch iz Spodnje Saške med drugim očitalo, da je svojemu nekdanjemu soprogu v Iraku dopustila, da je na njunem dvorišču z verigami priklenil petletno jezidsko deklico in jo na žgočem soncu pustil umreti od žeje. Za ta vojni zločin, kot so ga označili, in druge zločine so tožilci predlagali dosmrtno zaporno kazen, medtem ko je obramba vztrajala pri največ dveh letih pogojne zaporne kazni zaradi članstva v teroristični organizaciji.

Gre za eno prvih kazni na svetu, izrečenih zaradi grozljivih zločinov, ki so jih nad kurdsko govorečo manjšino jezidov na severu Iraka izvajali pripadniki IS-ja.

Možu sodijo ločeno v Frankfurtu

Omenjeno jezidsko deklico in njeno mamo je par leta 2015 kupil kot sužnji in ju zadrževal na svojem domu v Mosulu. Ko je deklica zbolela in pomočila posteljo, jo je soprog obtožene Taha Al Džumaili za kazen vklenil v verige na dvorišču in jo po navedbah tožilstva tam pustil umreti. Jennifer Wenisch ni naredila nič, da bi ji pomagala. Al Džumaili je bil prav tako obtožen in mu sodijo ločeno v Frankfurtu, sodba pa naj bi bila znana novembra. Dekličina mama, znana le po imenu Nora, je na obeh sojenjih pričala o grozljivem trpljenju svoje hčerke.

Obramba je trdila, da njeno pričanje ni vredno zaupanja, saj da sploh ni dokazano, da je deklica, ki so jo pozneje prepeljali v bolnišnico, dejansko umrla.

Po poročanju medijev naj bi 30-letna Nemka leta 2013 prestopila v islam in nato preko Turčije in Sirije odpotovala v Irak in se pridružila IS-ju. Leta 2015 naj bi jo vključili v posebno milico hisbah, katere oboroženi pripadniki so patruljirali po ulicah Faludže in Mosula ter skrbeli za spoštovanje strogih pravil glede oblačenja, vedenja v javnosti ter prepovedi alkohola in tobačnih izdelkov.

Januarja 2016 naj bi nato prišla na nemško veleposlaništvo v Ankari in tam zaprosila za nove osebne dokumente, ob odhodu so jo aretirali in jo izročili Nemčiji. Soditi so ji začeli aprila 2019.

V odvetniški ekipi, ki je na sodišču zastopala mamo ubite deklice, je bila tudi znana odvetnica Amal Clooney, sicer vidna aktivistka kampanje za to, da se zločini IS nad jezidi razglasijo za genocid.

Nemško tožilstvo je na temelju pravnega načela univerzalne jurisdikcije, ki dovoljuje sodni pregon tudi za zločine, storjene v drugih državah, že več nemških in tujih državljanov obtožilo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, med njimi je bilo tudi več žensk.