Oklepnik Boxer osem krat osem. Foto: MMC RTV SLO/OCCAR
Oklepnik Boxer osem krat osem. Foto: MMC RTV SLO/OCCAR

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je pozdravila to, da je Tanja Fajon za svoj prvi dvostranski obisk v tujini izbrala prav Nemčijo, medtem ko je slovenska zunanja ministrica izpostavila simboličen pomen svojega obiska.

Kot je poudarila, je želela poslati jasno sporočilo, da je Slovenija zavezana spoštovanju demokratičnih standardov in vladavine prava, da "smo kot zavezniki skupaj pri teh temeljih evropskega povezovanja vrednot" in da "bo slovenska zunanja politika resnično usmerjena v jedro Evrope".

Tanja Fajon z nemško kolegico podpisala akcijski sporazum o sodelovanju

Zunanji ministrici sta podpisali akcijski načrt o triletnem strateškem sodelovanju med državama na številnih področjih ter napovedali nadaljnjo krepitev, širitev in poglobitev sodelovanja.

Annalena Baerbock je pri tem še posebej izpostavila energetsko, podnebno in okoljsko politiko ter mlade, medtem ko je Tanja Fajon podrobneje spregovorila o možnostih sodelovanja med državama pri pomoči Ukrajini, med drugim pri pomoči ranjencem in njihovi rehabilitaciji ter pri razminiranju, kjer ima Slovenija odlične kapacitete, kot sta center Soča in ustanova ITF.

Fajon: Slovenija zavezana k Natovim ciljem

Nemška ministrica je izpostavila tudi interes za sodelovanje pri razminiranju civilnih območij v Ukrajini, predvsem manjših mest, kot je Buča.

Tanja Fajon in Annalena Baerbock sta izrazili zadovoljstvo, da sta kot prvi ženski v svojih državah prevzeli vodenje zunanjih ministrstev, in izrazili prepričanje o dobrem in konstruktivnem sodelovanju v prihodnje. Foto: EPA
Tanja Fajon in Annalena Baerbock sta izrazili zadovoljstvo, da sta kot prvi ženski v svojih državah prevzeli vodenje zunanjih ministrstev, in izrazili prepričanje o dobrem in konstruktivnem sodelovanju v prihodnje. Foto: EPA

Na novinarsko vprašanje glede domnevnih pritiskov Nemčije, da mora Slovenija nadaljevati obljubljeni nakup oklepnikov boxer, je nemška ministrica zatrdila, da takšnih pritiskov ni. Dejala je tudi, da se zavedajo, da se je vlada v Ljubljani zamenjala in da je nakup boxerjev v postopku revizije.

Je pa slovenska ministrica zatrdila, da so se že ob začetku nastopa vlade zelo jasno zavezali izpolnjevanju vseh zavez, ko gre za sodelovanje v mednarodnih organizacijah, vključno z zvezo Nato, tudi ko gre za povečevanje obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP-ja do leta 2030. "Smo država z majhnimi vojaškimi zmogljivostmi, ampak cilje nameravamo izpolniti," je dejala.

Glede možnosti sodelovanja v okviru t. i. krožnih izmenjav med Slovenijo in Nemčijo pri dobavi orožja Ukrajini je Baerbock dejala, da so potekali in še potekajo "intenzivni pogovori", medtem ko je Tanja Fajon dejala, da sta to temo prepustili obrambnim strokovnjakom.

Baerbock: Države Zahodnega Balkana sodijo v EU

Poleg Ukrajine je bil visoko na dnevnem redu tudi Zahodni Balkan, glede katerega je nemška ministrica večkrat poudarila, da spada v EU ne le geografsko, ampak tudi politično. "Na Balkanu ne sme obstajati nobena niša, skozi katero bi se lahko uveljavili Rusija ali drugi akterji," je opozorila Annalena Baerbock.

Ministrici sta očitno zelo optimistični, da bi bil lahko že v kratkem dosežen preboj, ko gre za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo – očitno računata na skorajšnji dogovor Sofije in Skopja glede deblokade na osnovi novega spremenjenega francoskega predloga.