Robert Habeck. Foto: Reuters
Robert Habeck. Foto: Reuters

Načrtovana sprememba na področju ogrevanja gospodinjstev je po besedah nemškega gospodarskega ministra Roberta Habecka nujna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija mora namreč v kratkem času nadomestiti zaostanek, ki je nastal pri prehodu na ogrevanje z obnovljivimi viri energije, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister iz vrst Zelenih.

Prehod s fosilnih goriv na do okolja prijaznejše tehnologije, kot so toplotne črpalke, bo po Habeckovih besedah spremljal več milijard evrov vreden sveženj finančne podpore za preusmeritev. "Podnebna nevtralnost ne sme in ne bo postala socialni problem," je dejal in obljubil večjo pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Habeck je dejal, da je treba pred predložitvijo končnega osnutka razjasniti še številna vprašanja. Med njimi je tudi vprašanje, ali bo industrija lahko zadostila povečanemu povpraševanju po toplotnih črpalkah, kar je po mnenju ministra uresničljiv izziv.

Predlog bi pospešil načrte iz koalicijskega sporazuma, ki so ga sklenili vladajoči socialdemokrati (SPD), liberalci (FDP) in Zeleni, in sicer da se z letom 2025 prepove gradnja novih kurilnih naprav, ki ne proizvajajo 65 odstotkov energije iz obnovljivih virov, navaja AFP.

Liberalci so kritični do načrtovanih sprememb, ki so jih prejšnji teden razkrili nemški mediji.

Vodja FDP-ja in nemški finančni minister Christian Lindner je prejšnji teden za časopis Bild dejal, da bi imel nov časovni načrt katastrofalne gospodarske in socialne posledice. Načrte bi bilo po njegovih besedah treba temeljito spremeniti.