V Nemčiji je volčja populacija skokovito narasla po letu 1990. Foto: Pixabay
V Nemčiji je volčja populacija skokovito narasla po letu 1990. Foto: Pixabay

Po nizu smrtonosnih napadov volkov na domače živali sindikat kmetov poziva k razrahljanju pravil, kdaj se lahko volkove, ki so strogo zaščiteni po evropski zakonodaji, odstreli.

Sindikat opozarja, da se ljudje na podeželju bojijo za življenja svojih živali kot tudi za svoja lastna življenja, pri čemer so številni kmetje izrazili, da se bojijo za svoj vir preživetja, poroča Guardian.

V Nemčiji živi okoli 161 tropov volkov, pri čemer en trop šteje od 8 do 12 živali. V registru je tudi dodatnih 43 parov volkov in 21 posameznih volkov. Število volkov se z vsakim letom povečuje, vse odkar so jih leta 1990 zaščitili, ko so bili na robu izumrtja.

Južna zvezna dežela Bavarska se je že odločila, da kmetom pusti odstrel volkov, kjer menijo, da je ogrožena živina. Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je v četrtek obiskal alpsko vasico, kjer so zaznali niz napadov volkov na pašne živali, in dejal, da je prihodnost kmetovanja ogrožena, če se ne spravi volčje populacije pod nadzor.

“Bom zelo jasen – volk očitno ne sodi sem,” je dejal Söder na shodu kmetov in njihovih družin v Oberaudorfu. "Sprejeli smo nov volčji lokalni predpis – ena kršitev in volka se lahko umakne iz te pokrajine."

Brandenburg je lani po nizu napadov na živino izdal dovoljenje, da se v točno določenih primerih volke odstreli. Foto: Pixabay
Brandenburg je lani po nizu napadov na živino izdal dovoljenje, da se v točno določenih primerih volke odstreli. Foto: Pixabay

CSU za odstranitev vseh volkov

Iz Söderjeve Krščanskosocialne unije (CSU) so dejali, da bi radi videli odstranitev vseh volkov iz Nemčije, njena sestrska stranka, desnosredinska Krščanskodemokratska CDU, pa je pozvala k razširitvi lovskih pooblastil, da bi zajemale tudi volkove, poroča Guardian.

Harald Ebner iz stranke Zelenih, vodja zveznega odbora za okolje in zaščito narave, je dejal, da bi bilo napačno odobriti tovrstno dovoljenje. “Nagel poziv k orožju ni rešitev, nenehno pozivanje k območjem brez volkov in kvotam pa je v nasprotju z zakonodajo EU-ja in ne bo prav nič pomagalo lastnikom pašnih živali,” je dejal.

Okoljska ministrica Steffi Lemke, ki prav tako prihaja iz vrst Zelenih, pa si prizadeva za okrepljeno zaščito tako pašnih živali kot volkov. "Ne moremo v dobri veri pozivati k zaščiti živali v Afriki, hkrati pa doma trditi, da ni mogoče zaščititi volka," je izpostavila.

Sindikat kmetov v Brandenburgu na severu Nemčije, kjer živi največje število volkov v državi, po vzoru Finske in Švedske poziva h kvoti volkov, ki bi jih lahko vsako leto odstrelili. Brandenburg je lani po nizu napadov na živino izdal dovoljenje, da se v točno določenih primerih volke odstreli. Volčjega samca so odstrelili marca, potem ko naj bi pokončal kar 76 glav živine.