Zaradi sumov korupcije pri nakupu mask se je pod drobnogledom preiskovalcev znašel 51-letni poslanec CSU-ja Georg Nüsslein. Foto: EPA
Zaradi sumov korupcije pri nakupu mask se je pod drobnogledom preiskovalcev znašel 51-letni poslanec CSU-ja Georg Nüsslein. Foto: EPA

Preiskavo proti vidnemu 51-letnemu poslancu – gre za namestnika vodje poslanske skupine CSU-ja v bundestagu ter v CSU-ju pristojnega za področji zdravja in podnebnih sprememb – po poročanju nemških medijev vodi generalno tožilstvo v Münchnu.

To je za časopis Spiegel potrdilo, da so v okviru preiskave pregledali skupno 13 objektov v Nemčiji in Lihtenštajnu ter pri tem zasegli dokazni material. Kot so še pojasnili, gre za zdaj za začetni sum dajanja in prejemanja podkupnin od uradnih oseb. V povezavi z nakupom zaščitnih mask v boju proti novemu koronavirusu vodijo preiskavo proti dvema posameznikoma.

Neuradno: Nüsslein uspešno lobiral v zameno za nezakonito provizijo
Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobilo več medijev, med njimi časopis Bild, naj bi sicer Nüsslein, ki v bundestagu zastopa Novi Ulm, kraj na meji med Bavarsko in deželo Baden-Württemberg – v zameno za nezakonito provizijo od proizvajalca zaščitnih mask uspešno lobiral tako pri nemški zvezni kot tudi pri bavarski deželni vladi.

Na račun svojega podjetja naj bi prejel 650.000 evrov
Prek posrednika naj bi tako na račun svojega podjetja Tectum prejel več kot 650.000 evrov, uradno kot honorar za svetovanje, od katerih povrhu ni plačal davka – kar je še en očitek münchenskega tožilstva.