Scholz je kandidat od lanskega avgusta, zdaj začenja predvolilno kampanjo. Poudarki so na izboljšanju in večjem deležu javnega prometa, višjih ciljih v podnebni politiki, digitalizaciji in krepitvi javnega zdravstva.

Foto: EPA
Foto: EPA

Precej bolj v levo kot v sredino je Olaf Scholz v predvolilno bitko popeljal Socialdemokrate. Na odru je igral DJ ‒ s čimer je vse skupaj delovalo bolj moderno, Scholzev govor je imel bistveno več socialdemokratskih poudarkov, kot jih je bilo od te stranke slišati v bližnji preteklosti. Olaf Scholz, uradno kandidat za kanclerja SPD, je obljubil zvišanje plač za okoli 10 milijonov ljudi. Svet je pred spremembami, Nemčija mora ostati socialna država, je poudaril, v družbi pa mora vladati več spoštovanja. "Potrebna je zakonsko določena urna postavka, minimalno 12 evrov na uro. Voditi in združevati, zbliževati namesto deliti, inovacije in pravna država, varnost in spremembe, to Nemčija zdaj potrebuje."

Vlada Krščanskih demokratov bi bila tveganje za državo, je bil oster do koalicijske partnerice in jih obtožil, da so v aferi z maskami polnili le lastne žepe. Nekaj časa še ima Scholz, da prepriča čim več ljudi pred septembrskimi volitvami. SPD je s trenutno 14-odstotno javnomnenjsko podporo krepko za Zelenimi in Krščanskimi demokrati, zaostajajo za kar 10 odstotnih točk ‒ kar pomeni, da je Scholz kandidat za kanclerja za zdaj le v teoriji.

SDP bo podprl Scholza