Kandidaturo Lascheta mora zdaj potrditi še vodstvo CSU-ja. Foto: EPA
Kandidaturo Lascheta mora zdaj potrditi še vodstvo CSU-ja. Foto: EPA

Člani predsedstva CDU-ja so Lascheta podprli s 77,5 odstotka glasov, njegovega tekmeca, predsednika bavarske vlade in bavarskega CSU-ja Markusa Söderja, pa z 22,5 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Konec tedna so v vse bolj zaostrenih pogajanjih propadli poskusi dogovora predsednikov dveh strank krščanske unije CDU/CSU o tem, kdo od njiju bo skupni kanclerski kandidat na jesenskih volitvah, po katerih se po 16 letih vodenja vlade iz politike umika kanclerka Angela Merkel.

Söder: Laschet bo kandidat za kanclerja

Söder je danes sporoči, da odločitev CDU-ja spoštuje. "Kocka je padla, Armin Laschet bo kandidat krščanske unije za kanclerja," je v Münchnu dejal Söder in zatrdil, da bo Lascheta podprl. "Moja beseda, ki sem jo dal, velja," je dejal Söder, ki je že v ponedeljek pred sestankom vodstva CDU-ja napovedal, da bo njegovo odločitev spoštoval.

Popoldne se bo sestala še poslanska skupina CDU/CSU v nemškem parlamentu, bundestagu. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, za zdaj še ni jasno, ali se bo kontroverzna razprava o skupnem kandidatu za kanclerja kljub priznanju Söderja, da je tekmo izgubil, končala. Iz CSU-ja namreč prihajajo kritike, da postopek izbire postavlja kar nekaj pomislekov in vprašanj.

Söder z večjo javnomnenjsko podporo

Predsedstvo CDU-ja je prejšnji teden podprlo Laschetovo kandidaturo za kanclerja, sestrska bavarska Krščansko-socialna unija (CSU), ki je za kandidata podprla predsednika stranke Söderja, pa je vztrajala, da se glasuje o skupnem kandidatu. 56-letni Söder ima sicer večjo podporo javnomnenjskih anket kot 60-letni Laschet, ki je predsednik vlade najbolj naseljene nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija.

Vodstvo nemških Zelenih je medtem v ponedeljek za kanclersko kandidatko izbralo Annaleno Baerbock. O tem mora zdaj odločiti še kongres stranke, kar pa velja predvsem za formalnost. To je prvič v več kot 40-letni zgodovini stranke, da so se odločili za razglasitev kanclerskega kandidata. Odločitev naj bi bila posledica predvsem vse večje podpore stranki. Ankete namreč Zelenim trenutno napovedujejo več kot 20-odstotno podporo in so na drugem mestu za krščansko unijo CDU/CSU ter pred nemškimi socialdemokrati (SPD).

Skupni kandidat CDU/CSU bo Armin Laschet