Francija je, kot kaže, na strani Grkov, sodelovala je tudi na nedavnih vojaških vajah grške vojske, okrepila je tudi svojo vojaško prisotnost v vzhodnem Sredozemlju. Foto: Reuters
Francija je, kot kaže, na strani Grkov, sodelovala je tudi na nedavnih vojaških vajah grške vojske, okrepila je tudi svojo vojaško prisotnost v vzhodnem Sredozemlju. Foto: Reuters

"Z obeh strani slišim, da je dialog možen, zato menim, da je tudi dosegljiv," je na tiskovni konferenci v Ankari po predhodnem obisku Aten dejal Maas.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je poudaril, da so pripravljeni na pogajanja, če Grčija ne bo postavljala predpogojev.

Grški zunanji minister Nikosom Dendias je prav tako podprl pogovore, vendar ob zahtevi, da Turčija ne bo ogrožala Grčije. Od Evropske unije je zahteval, da sprejme sankcije proti Turčiji, ki izvaja "brezmejni ekspanzionizem" v vzhodnem Sredozemskem morju.

Obe državi napovedali vojaške vaje

Zaostrovanje odnosov ob turškem iskanju plina in nafte v Sredozemskem morju je pripeljalo do sočasne napovedi vojaških vaj s strani obeh držav, ki naj bi jih izvedli na območju Krete. Zaradi tega je Berlin ministra Maasa poslal tako v Atene kot tudi v Ankaro.

Maas je v Ankari še poudaril, da sta EU in Turčija na razpotju, usmeritev prihodnjih odnosov pa se bo razjasnila do konca leta.

Nemški minister miri strasti med Grčijo in Turčijo

Turško iskanje nafte in plina v nedorečenih vodah

Turčija in Grčija sta v sporu glede odkritja zalog nafte in zemeljskega plina v vodah blizu Krete in Cipra. Turčija išče nafto in plin na območju okoli 180 kilometrov od grškega otoka Kastelorizo, v bližini meje s Turčijo. Turčija trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni.

Turčija je v ponedeljek sporočila, da bodo podaljšali raziskovanje ladje Oruc Reis za štiri dni do 27. avgusta. To je očitno tako razjezilo Atene, ki turško raziskovanje označujejo kot nezakonito, da so napovedali vojaške vaje. "Grčija se odziva mirno in s pripravljenostjo tako na diplomatski kot operativni ravni. In z zaupanjem počne vse, kar je potrebno za zaščito svoje suverenosti," je dejal tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Petsas.

Turška raziskovalna ladja. Foto: Reuters
Turška raziskovalna ladja. Foto: Reuters

Turčija vztraja pri raziskovanju Oruc Reis

Na podobno robusten način so se odzvali tudi v Ankari. "Turčija se glede aktivnosti ladje Oruc Reis ali drugih mornariških plovil, ki jo spremljajo, ne bo umaknila niti za ped," je bil neposreden turški predsednik Tayyip Recep Erdogan. Kot je dejal, je "Grčija zapadla v kaos, iz katerega ne najde poti ven".

Odnosi med državama so se v preteklih desetletjih večkrat močno zaostrili zaradi spora glede otokov v Egejskem morju, trikrat sta se državi znašli na točki napetosti, še poroča BBC.