Racketejeva se je na sodišču opravičila, ker je njena ladja trčila v čoln mejne policije. Foto: Reuters
Racketejeva se je na sodišču opravičila, ker je njena ladja trčila v čoln mejne policije. Foto: Reuters

"Carola je prejela nekaj groženj, zato smo jo premaknili na skrivni kraj. Njenih nadaljnjih potovalnih načrtov ne bomo javno objavili," je dejal predstavnik ladje.

Preiskovalni sodnik v sicilijanskem mestu Agrigento je v torek odpravil hišni pripor za Racketejevo, v katerem je bila od sobote, ko je z ladjo s prebežniki na krovu brez dovoljenja vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Sodišče je sporočilo, da kapitanka z vplutjem v pristanišče ni kršila zakona, saj je opravljala dolžnost varovanja življenj. Racketejeva se je na odločitev sodišča odzvala z besedami: "To je velika zmaga za solidarnost do vseh prebežnikov in proti kriminalizaciji vseh, ki jim želimo pomagati."

V zadnjem tednu je pridobila mnogo podpornikov. Foto: Reuters
V zadnjem tednu je pridobila mnogo podpornikov. Foto: Reuters

Salvini zahteva njen izgon

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je na odločitev sodišča odzval z ogorčenjem in se zavzel za izgon 31-letne kapitanke iz države zaradi ogrožanja nacionalne varnosti. Racketejevi so oblasti očitale pomoč pri nezakonitem priseljevanju, kršitev italijanskega pomorskega prava in upiranje državnim organom, ker ni upoštevala navodil vojaških ladij, za kar ji je grozilo deset let zapora.

Racketejeva v noči na soboto ni upoštevala prepovedi italijanskih oblasti in je z ladjo po večdnevnem plutju brez cilja po Sredozemskem morju vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Kot je pojasnila, je v pristanišče vplula, ker se je bala, da bodo prebežniki na ladji poskakali v morje. Pri tem se je zgodil trk med reševalno ladjo in čolnom mejne policije, ki ji je vplutje poskušala preprečiti.

Kapitanka je v zadnjih dneh postala pravi zgled vseh borcev za človekove pravice. Prek dveh spletnih kampanj so zbrali že skoraj milijon in pol evrov sredstev, ki jih bodo namenili za prihodnje reševalne operacije.

Carola Rackete na prostosti