31-letno nemško kapitanko so oblasti prijele, potem ko je z ladjo kljub prepovedi vplula v pristanišče. Foto: Reuters
31-letno nemško kapitanko so oblasti prijele, potem ko je z ladjo kljub prepovedi vplula v pristanišče. Foto: Reuters

Čeprav so italijanske oblasti ladji, na kateri je 40 prebežnikov, prepovedale vplutje v pristanišče, je v petek pozno zvečer ladja vseeno vplula. Odločitev 31-letne nemške kapitanke, da brez dovoljenja vpluje v pristanišče, je prekinila več kot dva tedna trajajočo agonijo. 31-letna kapitanka je v četrtek pojasnila, da skušajo že dva tedna skleniti dogovor z več sogovorniki, Italijo, Nemčijo, Malto in Francijo ter tudi Evropsko komisijo, a brez uspeha. "Zelo jasno nam je, da nihče izmed teh akterjev nima interesa za iskanje rešitve, in tako smo bili mi tisti, ki smo morali ukrepati," je dejala Nemka.

Tiskovni predstavnik organizacije Sea Watch Ruben Neugebauer je nemški tiskovni agenciji DPA povedal, da se je kapitanka odločila za pristanek na Lampedusi, ker so po več kot dveh tednih na morju razmere na ladji za posadko postale nevzdržne. "To je bil zadnji obupan poskus, da bi zagotovila varnost ljudi," je dejal.

"Misija je končana," pa je ob prijetju kapitanke na Twitterju zapisal italijanski skrajno desni notranji minister Matteo Salvini. "Kapitanka aretirana, piratska ladja zasežena, najvišja kazen za tujo nevladno organizacijo," je dodal.

Salvini: Storila je vojno dejanje

Salvini je v soboto Carolo Rackete označil za "bogato, belo Nemko", ki je storila "vojno dejanje", poroča BBC. "Poskušala je potopiti policijski čoln s policisti na krovu ponoči," je dejal. "Pravijo, 'rešujemo življenja', a so tvegali, da bodo ubili ta človeška bitja, ki so opravljala svoje delo, to je jasno z videoposnetkov," je še dejal Salvini. "To je kriminalno dejanje, vojno dejanje," je še dodal minister.

Italijanske oblasti so kapitanki in nevladni organizaciji Sea Watch kot lastnici ladje že odredile plačilo po 16.000 evrov kazni v skladu z nedavno sprejeto zakonodajo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Na kazen se lahko pritožijo.

Italijanski premier Giuseppe Conte je ob robu vrha skupine G20 povedal, da "zakoni obstajajo, če želiš ali ne".

Kot je še poročal BBC, ki se sklicuje na italijansko javno radiotelevizijo RAI, so jo oblasti prijele, ker se je uprla vojni ladji, ki ji ni dovolila vplutja v pristanišče. Racketejevi, proti kateri so že v četrtek uvedli preiskavo zaradi obtožb o pomoči pri tihotapljenju ljudi in nespoštovanju navodil italijanske obalne straže, po poročanju italijanskih medijev grozi do deset let zapora.

Italija: Aretirali kapitanko humanitarne ladje

Kampanja za izpustitev kapitanke

Na družbenih omrežjih so medtem italijanske levo usmerjene stranke, sindikati in katoliška združenja sprožili kampanjo za izpustitev aretirane kapitanke. Za prihodnje dni so napovedali proteste pod geslom Osvobodite Carolo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Opozicijska Demokratska stranka je poudarila, da se je kapitanka s pristankom ladje na Lampedusi zoperstavila italijanski prepovedi iz humanitarnih razlogov. Na današnji Paradi ponosa v Milanu, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi, so prav tako izrazili podporo kapitanki.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je opozoril italijanske oblasti, naj članov nevladnih organizacij, ki rešujejo prebežnike v Sredozemskem morju, ne obravnavajo kot kriminalcev. "Reševanje življenj na morju je humanitarna dolžnost in se je ne sme kriminalizirati. Na italijanskih sodiščih je, da hitro razjasnijo obtožbe," je tvitnil.

Ladja rešila 53 ljudi

Sea Watch 3 je 12. junija v bližini libijske obale rešila 53 prebežnikov, italijanske oblasti so jih 13 iz zdravstvenih razlogov v preteklih dneh že prevzele v oskrbo. Davi je ladjo zapustilo še preostalih 40 prebežnikov.

Kot smo poročali v petek, so Nemčija, Francija, Luksemburg in Portugalska izrazili pripravljenost sprejeti prebežnike z ladje Sea Watch 3, so sporočili iz nevladne organizacije Sea Watch, kar je ob robu zasedanja skupine G20 v Osaki potrdil tudi Conte.