Caruana Galizia je umrla oktobra 2017 v eksploziji avtomobila bombe v bližini svojega doma.  Foto: EPA
Caruana Galizia je umrla oktobra 2017 v eksploziji avtomobila bombe v bližini svojega doma. Foto: EPA

Kot ugotavlja poročilo, se je v letih pred umorom na najvišji ravni malteške vlade kultura nekaznovanosti razširila na druge segmente države, tudi policijo, kar je vodilo v "propad pravne države". Trojica sodnikov, ki je pripravila 437-stransko poročilo, je v njem pozvala k takojšnjemu ukrepanju, tudi na področju regulacije povezav med politiki in poslovneži.

Priznana novinarka, ki je pisala o korupciji, je umrla v eksploziji avtomobila oktobra 2017.

Tožilci so prepričani, da je ozadju njenega umora poslovnež Yorgen Fenech, ki je tesno povezan s številnimi visokimi uradniki. Fenech, ki čaka na začetek sojenja, zanika vsako odgovornost. Policija je trojico osumljencev za umor prijela decembra 2017. Eden od njih je priznal krivdo v zameno za dogovor s tožilcem in služi 15-letno zaporno kazen. Druga dva osumljenca čakata na sojenje.

Širjenje lovk nekaznovanosti

Neodvisna preiskovalna komisija, ki so jo sestavljali sodnik in dva upokojena sodnika, je v poročilu zapisala, da se je s podporo najvišjih vladnih krogov začela širiti kultura nekaznovanosti. "Lovke nekaznovanosti so se potem širile tudi na druga regulatorna telesa in policijo, kar je privedlo do zloma vladavine prava," je zapisano v poročilu trojice, ki ga je objavil malteški premier Robert Abela. Na Twitterju je zapisal, da poročilo zahteva "zrelo" in objektivno analizo. "Lekcije morajo biti usvojene in reforme se morajo nadaljevati z večjim uspehom."

Komisija je delo začela leta 2019 na zahtevo Sveta Evrope. V preteklih dveh letih je trojica sodnikov prisluhnila izjavam več kot sto prič, v poročilu pa je poudarila, da obstajajo številni dokazi o spornih povezavah malteške vlade s poslovnim svetom.

V poročilu je jasno zapisano, da država ni prepoznala resničnega tveganja za življenje takrat 53-letne novinarke, ob tem pa je državi tudi spodletelo, da bi sprejela razumne ukrepe, da bi se temu tveganju izognili. Jasno je, piše v poročilu, da je bil umor posredno ali neposredno povezan s preiskovalnim delom novinarke.

Ko je preiskovalna novinarka ob objavi t. i. panamskih dokumentov leta 2016 razkrila sporne posle visokih politikov v tujini, se je tveganje za njeno življenje bistveno povečalo, so ugotovili sodniki. Njen konflikt z vlado se je nato še zaostroval vse do njenega umora.

V poročilu so sodniki tudi podali vrsto priporočil, od sprememb malteškega kazenskega zakonika do zagotavljanja boljše zaščite novinarjev na Malti. Premier Abela je poročilo pospremil z besedami, da gre za temeljito analizo, iz katere morajo potegniti lekcije in še odločneje nadaljevati reforme.

Nekdanji premier Joseph Muscat je odstopil januarja 2020, potem ko so prijeli Fenecha. Proti Muscatu ni bila vložena nobena obtožnica. Mediji so sicer pozneje razkrili povezave med Fenechom, ministri in visokimi policijskimi predstavniki.

Malta ni ustrezno zaščitila umorjene novinarke