Do tragedije je prišlo nedaleč od Matterhorna. Foto: Reuters
Do tragedije je prišlo nedaleč od Matterhorna. Foto: Reuters

Reševalci, ki iščejo še vedno pogrešanega smučarja, so dejali, da "se čudeži dogajajo" po tem, ko so našli njegov nahrbtnik ob truplih petih ostalih smučarjev, ki so po hudem snežnem neurju ta konec tedna zmrznili.

Vodja reševalcev iz Zermatta Anjan Truffer je dejal, da je njegova ekipa v preteklosti že rešila ljudi, ki so bili pogrešani več dni. "Pogrešane osebe smo našli tudi že več dni pozneje ... čudeži se dogajajo," je dejal, potem ko je predstavnik policije Daniel Imboden za Blick povedal, da še vedno upajo, da bodo šestega smučarja našli živega.

Švicarski mediji ugibajo, da bi pogrešani lahko padel v razpoko.

Sorodna novica V švicarskih Alpah našli trupla petih od šestih pogrešanih turnih smučarjev

Trufferjeva ekipa je po dveh dneh iskanja na gori našla pet trupel. "Najprej smo našli dva človeka, ki sta ležala na snegu, oba hudo podhlajena. S pomočjo plazovnih žoln in sond smo pozneje našli še dva človeka pod snežno odejo. Oba smo morali izkopati izpod snega. Vsi so bili zelo malo oblečeni ... na višini so izgubili orientacijo," je povedal za švicarski portal NZZ.

Spominska slovesnost za umrlimi v vasici Vex, kjer so živeli pokojni bratje. Foto: EPA
Spominska slovesnost za umrlimi v vasici Vex, kjer so živeli pokojni bratje. Foto: EPA

Razkril je tudi, da so si turni smučarji skušali zgraditi v snegu nekakšen zasilni bivak in se zaščititi pred močnim vetrom. A živo srebro je padlo na 30 stopinj pod ničlo, tako da jim ni bilo pomoči. "Zgraditi si bivak v snegu je dejansko dobra ideja, a skupina ni imela s seboj potrebne opreme. Imeli so lopate, a so bile prelahke za tako debelo in težko plast snega."

Presenetilo jih je hudo neurje

Oblasti še niso potrdile identitete vseh pokojnikov, so pa svojci in prijatelji na družbenih omrežjih potrdili imeni dveh žrtev – gre za Jeana-Vincenta Moixa in njegovega brata Davida. V skupini je bil še tretji brat, njihov stric in njihov bratranec Marc Moix, policist. Šesto osebo so identificirali kot 28-letno diplomantko prava Emilie Deschenaux, Davidovo prijateljico. Za zdaj še ni jasno, kdo je pogrešani šesti član.

Smučarji, stari med 21 in 58 let, vsi domačini, so Zermatt zapustili v soboto zjutraj, njihov cilj pa je bilo mestece Arolla blizu gore Matterhorn, do katerega bi morali priti še isti dan. A ko so prečkali Tete Blanche, je območje zajelo hudo snežno neurje, zaradi katerega so smučarji obtičali na višini okoli 3500 metrov, poroča Daily Mail.

Eden od članov odprave je okoli 17. ure poslal klic na pomoč, a je bila nevihta tako huda, da helikopter ni mogel poleteti, prav tako pa tudi reševalci ne. Slednji so se na goro lahko povzpeli šele v nedeljo zvečer in našli pet trupel nedaleč od gorske koče Dent Blanche.

Gorski vodič Klaus Aufdenblatten je za Blick povedal, da so bili smučarji izjemno slabo pripravljeni in opremljeni za tako pot. "Smučarji so popolnoma podcenili vremenske razmere. Še posebej veter lahko razvije izjemno moč," je opozoril.

Reševalcem je uspelo na goro priti šele v nedeljo zvečer. Foto: AP
Reševalcem je uspelo na goro priti šele v nedeljo zvečer. Foto: AP

Reševalna ekipa se je bila prisiljena obrniti

Christian Varone, načelnik policije kantona Valais, je novinarjem povedal, da so reševalci storili vse, da bi v soboto zvečer dosegli obtičale smučarje, a so bile razmere preprosto katastrofalne. "Poskušali smo nemogoče. Petčlanska ekipa je šla do skrajnih meja zmožnosti, a se je bila na višini 3000 metrov prisiljena obrniti, da ne bi ogrozila življenj reševalcev. Včasih moraš priznati poraz pred naravo," je dejal.

Truffer je potrdil, da so ob 17.19 prejeli klic na pomoč od enega od članov odprave, kar jim je dalo okvirno lokacijo na gori Col de Tete Blanche. A vreme je bilo tako slabo, da polet s helikopterjem ni bil možen. "Veter je bil izjemno močan, močno je snežilo, visoka nevarnost plazov, vidljivost pa nična – reševalci bi bili mrtvi v dveh minutah," je dejal.

Ob tem je poudaril, da ko je skupina zapustila Zermatt, se je že vedelo za slabe vremenske razmere.

Pokojnike so našli nedaleč od gorske koče. Foto: EPA
Pokojnike so našli nedaleč od gorske koče. Foto: EPA

V nedeljo zvečer je helikopter končno lahko odložil na gori reševalno ekipo, a je bilo za smučarje že prepozno. Iskanje pa se nadaljuje za šestim članom. "Dokler obstaja upanje, bomo nadaljevali ... ostajamo pa realistični, glede na to, s kakšnimi razmerami se spopada ta človek v zadnjih 48 urah," je povedal Varone. V reševalni akciji sodeluje šest zasebnih helikopterjev in dva helikopterja švicarske vojske ter na desetine gorskih reševalcev.

Spominska slovesnost za vaščani

V ponedeljek so se Jeanu-Vincentu poklonili njegovi kolegi in vaščani, vključno z županom Vexa, vasice v švicarskem kantonu Valais, kjer je bil pokojnik nedavno izvoljen v mestni svet. Nekdanji zasebni bančnik, šolan v Angliji, je bil navdušeni alpinist in se je odločil, da zamenja kariero.

Tudi njegov brat David je živel v Vexu in delal kot odvetnik.

"Zakaj vedno odidejo najboljši?" je na Facebooku zapisal Lucas Nanchen, prijatelj umrlih bratov. "David, kot njegova brata, je bil poosebljenje nesebičnosti, vedno je znal poslušati. Bil je zelo velikodušen. Gore, ki jih je poznal do obisti in jih imel tako rad, so ga vzele."

Prijatelj Marca Moixa pa je povedal za Blick: "Še vedno ne vemo, ali je on pogrešana oseba ali eden od tistih, ki so jih že našli. Bil mi je kot brat. Poznal sem ga zelo dolgo. Je velikodušna oseba z izjemnim odnosom do življenja. Ljubil je življenje, svoje prijatelje in svojo družino. Živel je 200-odstotno. Povsem sem uničen."

V ponedeljek zvečer se je v Vexu na spominski slovesnosti zbrala skupina okoli 300 žalujočih, ki so položili sveče, nato pa poslušali nastop lokalne godbe na pihala, katere član je bil Jean-Vincent.