Nigel Farage je s svojim intervjujem stopil na žulj nekaterim britanskim politikom. Foto: Reuters
Nigel Farage je s svojim intervjujem stopil na žulj nekaterim britanskim politikom. Foto: Reuters

Izjave so sprožile kritike, da brani ruskega predsednika Vladimirja Putina in ponavlja njegovo upravičevanje vojne v Ukrajini.

Farage je sicer poudaril, da je za vojno kriv Putin, a dodal, da sta nenehno širjenje EU-ja in zveze Nato proti vzhodu Putinu zagotovila povod za vojno, češ da Rusijo Zahod ogroža.

Farage je tudi pojasnil svoje pozitivne izjave, ki jih je v preteklosti izrekel o Putinu. Leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim, je Putina označil za politika, ki ga najbolj občuduje.

"Dejal sem, da ga ne maram kot človeka, vendar ga občudujem kot političnega akterja, ker mu je uspelo prevzeti nadzor nad vodenjem Rusije," je povedal v intervjuju.

Na njegove izjave se je kritično odzvalo več britanskih politikov. Premier Rushi Sunak je Farageeve trditve označil za popolnoma napačne in poudaril, da koristijo Putinu.

Notranji minister James Cleverly iz vrst vladajočih konservativcev je dejal, da Farage ponavlja Putinovo podlo upravičevanje brutalne invazije v Ukrajini.

Tiskovni predstavnik laburistov John Healey meni, da Farage zaradi svojih izjav ni primeren za nobeno politično funkcijo na Otoku niti za vodenje resne stranke v parlamentu, vodja laburistov Keir Starmer pa je Farageeve izjeve označil za "sramotne", češ da je edini odgovorni za vojno Putin.

Farage, nekdanji dolgoletni evroposlanec, je imel ključno vlogo pri spodbujanju brexita. Na britanskih splošnih volitvah 4. julija kandidira v volilnem okrožju Clacton-on-Sea na vzhodu Anglije, kjer mu pripisujejo precejšnje možnosti za izvolitev. Ankete njegovi stranki Reform UK napovedujejo prvih pet poslanskih mest.