OPCW je bil tarča domnevnega napada aprila letos. Foto: Reuters
OPCW je bil tarča domnevnega napada aprila letos. Foto: Reuters
Služba GRU je po britanskih navedbah odgovorna tudi za številne druge kibernetske napade po svetu, ki so prizadeli državljane v številnih državah, tudi Rusiji, in povzročili ogromno gospodarsko škodo, je Stoltenberg sporočil v pisni izjavi ob robu zasedanja. Foto: Reuters
Nizozemci preprečili kibernetski napad Rusov

Rusi so na Nizozemsko prišli 10. aprila, tri dni kasneje pa so jih z vohunsko opremo zalotili v hotelu poleg OPCW-ja, je na zasedanju Nata dejal vodja nizozemske vojaške obveščevalne agencije, poroča Reuters. Kot je pojasnil generalmajor Onno Eichelsheim, ki je na predstavitvi pokazal antene, prenosnike in drugo opremo, ki naj bi jo možje uporabili za vdor v brezžični sistem OPCW-ja, so vohuni, ko so jih zasačili, skušali del opreme uničiti. Kot je še dejal Eichelsheim, je ruska vojaška obveščevalna služba "na Nizozemskem, kjer je sedež številnih mednarodnih organizacij, zelo dejavna".

Kot navaja Reuters, je do poskusa napada prišlo v obdobju, ko je OPCW preverjal substanco, ki je bila uporabljena v marčevskem napadu na nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčerko v Salisburyju v Veliki Britaniji, v tem obdobju pa so potekale tudi analize snovi, uporabljene v napadu v Dumi v Siriji.

Po poročanju STA-ja so nizozemski preiskovalci ugotovili, da je bil prenosni računalnik, ki so ga zasegli osumljencem, v preteklosti uporabljen v Maleziji, Braziliji in Švici. V Maleziji so ga uporabili proti preiskavi sestrelitve letala malezijske družbe Malaysia Airlines nad vzhodno Ukrajino leta 2014, pri čemer je umrlo vseh 298 ljudi na krovu. Mednarodni preiskovalci so v maja objavljenem poročilu ugotovili, da je raketa, s katero je bilo sestreljeno malezijsko letalo, pripadala ruski vojski. Četverica naj bi z Nizozemske potem načrtovala odhod v laboratorij v Spiezu v Švici, kjer OPCW analizira vzorce kemičnega orožja, poroča Reuters.

Nizozemci so napad prekinili v partnerstvu z Veliko Britanijo. Po poročanju BBC-ja sta britanska premierka Theresa May in njen nizozemski kolega Mark Rutte v skupni izjavi zapisala, da načrtovani napad kaže, kako "ruska obveščevalna služba GRU ne spoštuje občih vrednot in pravil, zaradi katerih smo vsi varni". Rusiji očitata, da izvaja kibernetske napade na politične ustanove, poslovneže, medije in športne organizacije po vsem svetu.

"Z razkritjem ruskega dejanja pošiljamo jasno sporočilo: Rusija mora s tem prenehati," je dejala nizozemska obrambna ministrica Ank Bijleveld-Schouten. Po njenih besedah so ruske kibernetske aktivnosti namenjene spodkopavanju zahodnih demokracij. Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je ob tem napovedal, da Velika Britanija z zavezniki razpravlja o dodatnih sankcijah proti Rusiji.

Nato: Rusija mora prekiniti brezobzirno obnašanje
Nizozemska, ki je o napadu poročala na zasedanju obrambnih ministrov Nata, je ob tem na posvet poklicala ruskega veleposlanika. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je Rusijo posvaril, naj prekine nesprejemljivo obnašanje. "Rusija mora prekiniti brezobzirne vzorce obnašanja, vključno z uporabo sile proti sosedam, poskusi vmešavanja v volilne procese in kampanjami dezinformiranja," je v pisni izjavi poudaril Stoltenberg in dodal, da bo Nato še naprej krepil odvračalno in obrambno držo pri postavljanju zoper hibridne grožnje, tudi na kibernetskem področju.

Na razkritje se je odzval tudi ameriški zunanji minister Jim Mattis, ki je dejal, da mora Rusija odgovarjati za poskus napada. "Ruse so zasačili z njihovo opremo, z ljudmi, ki so to počeli. Za to morajo plačati. Odgovarjati morajo," je poudaril. Ruski napad na OPCW po Mattisovih navedbah kaže, da so kibernetski napadi "vse pogostejši, vse kompleksnejši in vse bolj uničevalni".

Kanada: GRU je napadla tudi Kanadski center za etiko
Poleg Wade je GRU napadla tudi Kanadski center za etiko v športu, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo kanadsko zunanje ministrstvo. To je "del širšega vzorca aktivnosti ruskih oblasti, ki niso v okviru primernega obnašanja, predstavljajo neupoštevanje mednarodnega prava in spodkopavajo na pravilih utemeljen mednarodni red". Vse, ki cenijo ta red, so pozvali k združitvi v njegovi zaščiti. Ob tem so navedli, da se "pridružujejo zaveznikom pri obtožbi škodljivih kibernetskih operacij ruske vojske".

Rusija se še ni odzvala
Rusija se na objavo novice še ni odzvala, je pa že napovedala odziv na dogajanje, ki ga je označila za "vohunsko manijo Zahoda, ki se krepi", še poroča BBC.

Kanadska vlada je danes sporočila, da je bila leta 2016 tarča kibernetskega napda Svetovna protidopinška agencija (Wada), ki ima sedež v Montrealu, zanj pa naj bi bila "zelo verjetno odgovorna ruska vojaška obveščevalna služba,"

ZDA vložila obtožnico proti sedmerici
ZDA so nekaj ur za nizozemskim razkritjem sporočile, da so vložile obtožnico proti sedmim ruskim obveščevalcem, ki jim očitajo načrtovanje vdorov v računalniške sistem in kraje podatkov in s tem poskusa delegitimizacije mednarodnih antidopinških organizacij in razkritja uradnikov, ki so ruski dopinški program.

Nizozemci preprečili kibernetski napad Rusov