Nizozemska ima tradicijo izkoriščanja vetrne energije. Del sredstev, zbranih z zeleno obveznico, bodo vložili v vetrne elektrarne. Foto: EPA
Nizozemska ima tradicijo izkoriščanja vetrne energije. Del sredstev, zbranih z zeleno obveznico, bodo vložili v vetrne elektrarne. Foto: EPA

Denar bodo porabili za zelene naložbe, kot so vetrne elektrarne, kolesarski parki, krepitev nasipov in izboljšave stanovanjskih izolacij, navaja nizozemski portal Dutchnews.nl.

Podnebne spremembe in varstvo okolja so med najpomembnejšimi izzivi Nizozemske, saj vsaj tretjina države leži pod morsko gladino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemska banka ABN Amro, ki je po lastnih navedbah vodilna na področju zelenih naložb, bo usklajevala dodeljevanje sredstev iz obveznice. Pri izdaji obveznice je sodelovala banka HSBC, od koder so sporočili, da želi država z obveznico, ki zapade julija 2040, zbrati med štiri in šest milijonov evrov.

Nizozemsko finančno ministrstvo je sporočilo, da gre za nov korak v smeri zelenega gospodarstva in bolj zelene Nizozemske ter ocenilo, da bodo do leta 2040 zbrali okoli deset milijard dolarjev.

Poljska prva z zeleno obveznico

Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra, ki si je prizadeval za izdajo obveznice že oktobra lani, je na Twitterju zapisal, da je Nizozemska prva država z bonitetno oceno AAA, ki je izdala zeleno obveznico. Sicer so zeleno obveznico poleg Nizozemske doslej izdale še štiri članice Evropske unije – Poljska, Francija, Belgija in Irska. Prva jo je decembra 2016 izdala Poljska.

Zelene obveznice po podatkih banke HSBC prispevajo le za okoli dva odstotka svetovnega trga obveznic oz. 156,8 milijarde evrov.