Vladna koalicija Marka Rutteja je več dni poskušala nesporazume rešiti s pogajanji. Foto: EPA
Vladna koalicija Marka Rutteja je več dni poskušala nesporazume rešiti s pogajanji. Foto: EPA

Nizozemski premier Mark Rutte je sporočil, da bo njegova vlada zaradi nesoglasij koalicijskih strank glede ukrepov za zajezitev migracij odstopila. Kot je pojasnil na večerni novinarski konferenci, so bile razlike nepremostljive.

"Drevi smo na žalost prišli do zaključka, da so razlike nepremostljive. Zato bom v kratkem kralju podal pisno izjavo o odstopu v imenu celotne vlade," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Rutte.

Vladajoča koalicija štirih strank se je več dni pogovarjala o ukrepih za zajezitev migracij na Nizozemsko, vendar jim dogovora ni uspelo doseči, so ob sklicevanju na vladne vire poročale televiziji NOS in RTL ter nizozemska tiskovna agencija ANP.

Mark Rutte je premier z najdaljšim stažem na Nizozemskem, do nedavnega je vodil četrto vladno koalicijo od leta 2010.

Premier in vodja desnosredinske stranke VVD je želel zaostriti omejitve glede združevanja družin beguncev. Število sorodnikov, ki bi lahko prišli na Nizozemsko, naj bi omejili na 200 na mesec. V nasprotnem primeru je Rutte zagrozil s padcem vlade. A krščanskodemokratska stranka Christen Unie naj bi načrtom ostro nasprotovala.

Rutte naj bi zavzel strogo stališče do migracij, da bi ugodil desnemu krilu svoje stranke. Že dalj časa je bil namreč pod pritiskom glede tega vprašanja zaradi vpliva skrajno desnih strank v državi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemski premier bi zdaj lahko razpisal nove predčasne volitve, na katerih bo iskal mandat za svojo peto koalicijsko vlado od leta 2010.

Vse večje število prosilcev za azil

Število prošenj za azil na Nizozemskem se je lani povečalo za tretjino, na več kot 46.000. Vlada napoveduje, da bi se lahko letos povečalo na več kot 70.000, kar bi preseglo rekord iz leta 2015.

Ustanove za sprejemanje prosilcev za azil so že zdaj preobremenjene. Lani je več sto beguncev moralo spati na tleh, brez dostopa do pitne vode, sanitarij in medicinske pomoči, zaradi česar so svojo ekipo za pomoč pri oskrbi prebežnikov na Nizozemsko prvič poslali tudi Zdravniki brez meja.

Rutte je takrat dejal, da ga je "sram" zaradi razmer. Obljubil je izboljšanje razmer v objektih, kar je želel doseči predvsem z zmanjšanjem števila prebežnikov, ki pridejo na Nizozemsko.

Nizozemska vlada razpadla zaradi spora o migracijah