Mark Rutte, nizozemski premier od leta 2010, je preživel še en incident. Foto: Reuters
Mark Rutte, nizozemski premier od leta 2010, je preživel še en incident. Foto: Reuters

Marka Rutteja opozicija obtožuje laganja, ker naj bi skušal "umakniti" opozicijskega poslanca. Gre za Petra Omtzigta iz krščanskih demokratov, ki je pomagal razkriti škandal o otroških dodatkih, zaradi katerega je morala Ruttejeva vlada januarja odstopiti.

Nenavadni dogodek, povezan z Omtzigtom, sega v 25. marec, ko je glavna pogajalka pri sestavljanju Ruttejeve vlade medijem nevede razkrila občutljiv dokument.

Ko je namreč izvedela, da ima pozitiven izvid na covid-19, je stekla iz parlamenta, pri čemer pa je v rokah držala zapis, na katerem je pisalo "Peter Omtzigt - položaj drugje".

Incident 25. marca je ustavil vladna pogajanja. Rutte je sprva zanikal, da bi na pogajanjih govorili o poslancu Omtzigtu.

Šele v četrtek je dejal, da si je pač zadevo "zapomnil narobe" in se vsega spomnil šele po telefonskem pogovoru s kolegom. Na parlamentarni razpravi o nezaupnici je vztrajal, da "ni lagal" in da je ravnal "častno, po vesti".

"Teflonski Mark" tesno preživel nezaupnico, a zaupanje je načeto

Opozicijske stranke v nizozemskem parlamentu so zaradi domnevnega laganja v četrtek, samo dva tedna po parlamentarnih volitvah, vložile nezaupnico proti premierju Marku Rutteju.

Opozicijski poslanci med razpravo o nezaupnici. Geert Wilders (v ozadju) je Rutteja javno pozval k odstopu. Foto: Reuters
Opozicijski poslanci med razpravo o nezaupnici. Geert Wilders (v ozadju) je Rutteja javno pozval k odstopu. Foto: Reuters

Nizozemski parlament je po 12 urah razprave o premierjevi verodostojnosti tesno glasoval proti nezaupnici, so pa poslanci sprejeli uradni dokument, v katerem so obsodili to, da "ni govoril resnice".

"Teflonski Mark", kot je premier z 10-letnim stažem znan na Nizozemskem, je očitno preživel nov škandal, vendar pa naj bi bila načeta njegova integriteta in posledično morda celo zmožnost sestaviti koalicijo.

Njegova Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) je sicer zmagala na nizozemskih volitvah, vendar so zdaj nekatere dosedanje koalicijske partnerice skeptične o sodelovanju.

"Kako lahko med najhujšo krizo, s katero se spoprijemamo na Nizozemskem, povrneš zaupanje, ki se je spet zamajalo?" se je po navedbah BBC-ja vprašala voditeljica doslej koalicijske stranke D66 Sigrid Kaag in dodala, da je pri Rutteju v zadnjem desetletju opazila"vzorec pozabljivosti, amnezije".